Terug naar overzicht

Een goed startpunt voor wie Rusland beter wil kennen

Lange tijd was het conflict in de Oekraïne voor veel Nederlanders een ver-van-hun-bed-show. Het neerhalen van MH17 bracht de crisis echter dichtbij huis. Vooral over de rol van Poetin is sindsdien veel gezegd en geschreven. De koude oorlog zou terug zijn, het Russisch nationalisme op een hoogtepunt. Hoog tijd om je te verdiepen in de geschiedenis van de Russische natie. Een goed startpunt is het nieuwste boek van historicus Orlando Figes.

Figes is een echte Ruslandexpert. Eerder schreef hij al over de Krimoorlog en de slachtoffers van het regime van Stalin. Nu waagt hij zich aan een beknopt overzicht van de Russische geschiedenis, van de start van de opstanden tegen de Tsaar tot en met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Een roerige periode van honderd jaar waarin de communistische ideologie sturing gaf.

Breed beeld van de natie
De kracht van Revolutionair Rusland is dat Figes de hoofdlijn bewaakt zonder alleen maar weetjes op te dreunen. Het veelvuldig gebruik van bronnen uit alle lagen van de Russische samenleving schept een breder beeld van de natie als geheel in tegenstelling tot het beperkte beeld van communistische partijleiders.

Figes beschrijft een wereldmacht die feitelijk al in de jaren 70 verzwakt was, maar maakt ook duidelijk waarom het tot 1991 duurde voordat de communistische partij viel. Daarnaast heeft hij oog voor het gedragen lot van de burgerbevolking en de nationalistische trots die voor veel Russen steeds belangrijker wordt.

Nieuwe tsaar
De in 1991 gemaakte fouten hebben uiteindelijk geleid tot de machtspositie van Poetin die ook wel de nieuwe tsaar wordt genoemd. Wat dat betreft lijkt er in honderd jaar weinig veranderd in Rusland.

Punt. Of had jij nog wat?

made in the ussr

In 1991 zijn juist goede besluiten genomen, alleen ik denk dat yeltsin, het beste waarschijnlijk wat rusland ooit is overkomen, zich nu omdraait in zijn graf.

2014-10-07 11:07:25

Meer lezen?