Terug naar overzicht

Avans afstudeerprijs: wifi-netwerk op zee

Op zee wordt er steeds meer gebruik gemaakt van data-intensieve applicaties zoals het streamen van videobeelden. Deze communicatie verloopt nog steeds via traditionele radioverbindingen, maar de capaciteit van deze robuuste communicatiemiddelen zijn inmiddels bereikt. Remco IJpelaar, net-afgestudeerd bij Technische Informatica in Breda onderzocht de mogelijkheden van een wifi-netwerk op zee.

‘In opdracht van het defensiebedrijf Thales heb ik onderzocht of het mogelijk is om een soort van dynamische wifi-netwerken op zee te creëren. Met die netwerken zouden dan bijvoorbeeld marineschepen in een gebied of de kustwacht onderling kunnen communiceren zonder tegen de capaciteitsgrenzen van de traditionele radioverbindingen aan te lopen’, legt Remco uit.

Groter bereik
Meer specifiek heeft de net-afgestudeerde door middel van een prototype onderzocht of het mogelijk is om met richtantennes een sterke 360-graden-zender te maken. ‘Iedereen kent wel de antenne op zijn router, die zendt binnen je huis het wifi-signaal uit. Je hebt ook richtantennes, die zenden in een bepaalde hoek uit en hebben daardoor een groter bereik. Ik heb geprobeerd de richtantennes zo te koppelen dat ze samenwerken en in 360 graden zenden en ontvangen.’

Remco kwam via een minor bij Saxion Hogeschool terecht in Enschede. ‘Ik ging daar op kamers en dat beviel zo goed dat ik in Twente gebleven ben. Via via werd mij verteld dat ik eens bij Thales moest gaan kijken voor een afstudeeropdracht.’

Vaste dienst
Inmiddels is hij in vaste dienst van het defensiebedrijf. ‘Ik werk nu als netwerkengineer aan de robuuste infrastructuur in marineschepen, maar Thales is op zoek naar geïnteresseerden in het wifi-netwerk op zee. Mocht de kustwacht of de marine mee willen investeren dan wordt er een productteam opgezet waar ik deel van uit ga maken.’

Avans afstudeerprijs
Remco is met zijn onderzoek genomineerd voor de Avans afstudeerprijs 2014, de prijs voor het beste afstudeeronderzoek gedaan door een Avansstudent. Die wordt op 15 december uitgereikt in Den Bosch. De winnaar krijgt 1.500 euro.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?