Terug naar overzicht

Stoere student viert kerst in vluchtelingenkamp

Nu naar Israël vliegen. Je moet het maar durven. En dan ook nog met kerst. Delilah van Dijk, vierdejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) in Breda, durft het aan. Deze week vliegt ze naar Israël om twee weken bij een Palestijns gastgezin te verblijven. ‘Eng? Nee, wel zenuwachtig’, zegt ze zelf.

In 2000 werden er acht milleniumdoelen opgesteld door 189 landen. Deze doelen, zoals oplossingen voor honger, armoede en HIV, moesten voor 2015 behaald zijn. Delilah gaat naar Israel om te kijken of er ook daadwerkelijk iets veranderd is in de laatste vijftien jaar.

Kindersterfte
‘We zijn met acht jongeren. Ieder van ons doet onderzoek naar een ander milleniumdoel. Ik ga kijken hoe het met kindersterfte zit,’ vertelt Delilah. De student zal vluchtelingenkampen en kindertehuizen bezoeken. ‘Ik vind het spannend, want ik weet niet goed wat ik daar kan verwachten. Ik hoop wel dat ik deze ervaring mee kan nemen in mijn opleiding als social worker.’

Delilah brengt de weken rondom kerst door bij een Palestijns gastgezin. Met Kerstmis is ze in Bethlehem, samen met ruim 100.000 toeristen die naar de geboorteplaats van Jezus Christus komen. Daar heeft de student verder niet zo veel mee. ‘Ik geloof niet, dat hoeft van mij allemaal niet zo. We gaan met de hele groep wel naar de kerk toe om het kerstfeest te vieren.’

Niet gevaarlijk
‘Er worden veel mensenrechten geschonden in Israël. Milleniumtravels wil mensen bewust maken van de conflicten in de wereld. Bijvoorbeeld dat Palestijnen niet alleen maar de slechteriken zijn.’ Bang dat haar iets overkomt is Delilah niet. ‘Mijn moeder vindt het niet zo leuk dat ik ga, maar als de situatie echt gevaarlijk zou zijn, dan zouden we niet gaan. De hele wereld kijkt met de kerstdagen naar Israël. Dus eng? Nee. Maar ik vind het wel spannend!’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?