Terug naar overzicht

Avans-drones vliegen door Grote Kerk Breda

Rondvliegende drones en studenten in plastic kubussen. Het is niet het eerste dat je verwacht als je de Grote Kerk in Breda binnenloopt, maar vrijdagavond zoeken studenten Communication & Multimedia Design (CMD) uit Breda de grenzen op tussen mensen en techniek tijdens de Bredase Cultuurnacht.

Zenuwachtig zijn de studenten bezig met repeteren. Vanavond zullen zij de voorstelling Fantoompijn opvoeren. Geen alledaagse voorstelling als je je bedenkt dat de studenten in afgesloten plastic kubussen staan en er zoemende drones over hun hoofden vliegen.

Beperkingen
De voorstelling is de uitkomst van de minor Immersive Storytelling voor CMD-studenten. Tijdens de minor kijken studenten hoe ze verhalen tot een totale ervaring kunnen maken. Regisseur Frederik Deurinck: ‘We wilden al tijden kijken of we iets met drones konden doen. We hebben er een half jaar over gedaan om tot de voorstelling Fantoompijn te komen.’

drones-fantoompijn-max-2

De kubussen die in de Grote Kerk staan, geven de beperking van de mens weer. De drones staan voor de technologie die deze beperkingen kan overwinnen. Frederik: ‘Kan techniek ons bevrijden of sluit het ons juist op? Daarom heet de voorstelling Fantoompijn. Technologie is een verlengstuk van ons lichaam geworden. Het kan ons dingen laten beleven.’

Eigen wereld
De studenten vinden de voorstelling spannend. Pien en Rowen horen bij de performers. In plastic kubussen creëren ze hun eigen wereldje waar ze niet uit kunnen komen. Via de drones kunnen ze met elkaar in contact komen. ‘Benauwend wel’, vindt Rowen. ‘Je wordt toch opgesloten in die kubus.’

De minor was niet wat ze er van verwacht hadden. ‘Ik heb nog nooit geacteerd,’ vertelt Pien. ‘Maar het is leuk en interessant. Ik had nooit verwacht met drones te werken en nu is het een hele voorstelling geworden. Heel bijzonder. Ik heb er onwijs veel van geleerd.’

drones-fantoompijn-max-3

Net als een X-box
De drones schitteren donderdagavond van afwezigheid. Vanwege een technisch probleem moesten ze afgevoerd worden naar Assen. ‘Een race tegen de klok,’ volgens de regisseur.

Studenten Maarten en Stefan mogen de drones vanavond besturen. Moeilijk vinden ze dat niet. ‘Als je je met je X-boxcontroler overweg kunt, dan lukt dit ook,’ lacht Maarten. Het is in de kerk niet altijd even makkelijk om de drones de goede kant op te sturen. Dat komt volgens Stefan omdat er nauwelijks gps-signalen door de dikke muren van de kerk heen komen. ‘Je moet echt je hoofd er bij houden, als je even je concentratie verliest, dan gaat het mis.’ Om de Grote Kerk te beschermen, heeft de brandweer geëist dat er netten om het toneel geplaatst worden. Zo kunnen de drones niet ‘ontsnappen’.

Wie nieuwsgierig is naar de voorstelling Fantoompijn kan vanavond tijdens de Cultuurnacht vanaf 19.00 uur ieder uur bij de Grote Kerk gaan kijken. ‘Kom wel op tijd,’ waarschuwt Frederik Deurinck. ‘We verwachten dikke rijen.’

Foto’s: Ward Borremans

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?