Terug naar overzicht

Avans maakt internationaal reclasseringsprogramma

Colleges van docenten over de hele wereld volgen en lesstof van buitenlandse universiteiten gebruiken, en dat allemaal vanuit je eigen land. Docent Frank Philippart, onderzoeker Robin van Halderen, beiden verbonden aan het Expertisecentrum Veiligheid en lector Bas Vogelvang, zijn een platform aan het ontwikkelen waarbij dit mogelijk is. Voor nu richten ze zich op reclasseringsmedewerkers.

Ieder land heeft zijn eigen werkwijze binnen de reclassering. Om meer eenheid te creëren tussen landen als bijvoorbeeld Frankrijk, Letland, Turkije en Nederland heeft de Europese Raad besloten dat reclasseringswerkers aan bepaalde richtlijnen moeten voldoen. Frank en Robin zijn onder leiding van Bas en in samenwerking met andere onderwijsinstellingen in Europa aan de slag gegaan met een Europees lesprogramma. De uitkomst is Community of Practice (CoP). Dit platform maakt het mogelijk om samen, maar op afstand, lessen te volgen en aan projecten te werken.

Digitale leeromgeving
Frank Philippart: ‘Het gaat om een digitale leeromgeving. Studenten en docenten van over de hele wereld kunnen kennis met elkaar delen. In samenwerking met universiteiten uit andere landen zijn we lesstof gaan verzamelen en hebben docenten speciale modules gemaakt. Daarbij heeft ieder land ook een national section, waarbij je lessen kunt volgen over de werkwijze van een specifiek land.’

Tijdens de ontwikkeling van CoP bleek dat de onderwijssystemen per land erg met elkaar verschillen. Robin van Halderen: ‘In Frankrijk of Turkije zijn lessen vaak een stuk statischer. Een Franse docent probeerde op haar universiteit op de Nederlandse manier les te geven. Dus met veel interactie, rollenspellen en filmpjes. Daar werd helemaal niet goed op gereageerd door de studenten. Ze vonden de docent maar lui. Zij stond daar om de studenten te vertellen wat ze moesten weten. Toen hebben we wat meer vrijheid binnen de modules gemaakt. Docenten kunnen de lesstof gebruiken op hun eigen manier.’

Zoveel mogelijk delen
Robin: ‘Het mooie aan dit platform is dat ook mensen die niets met Avans te maken hebben kunnen inloggen. Je kunt je Google-account gebruiken om je aan te melden. Het idee is dat iedereen gebruik kan maken van het materiaal en dat er zoveel mogelijk gedeeld wordt. Het is een meerwaarde voor je studie als je weet hoe het er in de rest van Europa aan toe gaat. Het geeft een nieuwe dimensie aan studeren. De eer gaat volledig naar de ICT-collega’s van Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst (DIF). Zij hebben CoP uiteindelijk ontwikkeld en veel van onze wensen weten te realiseren.’

Nieuwe minor
Studenten waren niet betrokken bij de ontwikkeling van het platform. Wel hebben ze het mogen uittesten. Het komende halfjaar willen de makers de puntjes op de i zetten. In het studiejaar 2015–2016 hopen Frank en Robin de minor Forensic Social Work op te zetten voor internationale studenten dat gekoppeld is aan de CoP. ‘Studenten kunnen dan vanuit hun eigen land studeren. Aan het eind van de minor komt er een internationale week, waarbij alle studenten naar Nederland komen om de minor af te ronden.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?