Iets meer dan vijftienduizend eerstejaars stopten al vóór 1 februari met hun opleiding. Meer hbo’ers dan wo’ers gooiden binnen een half jaar de handdoek in de ring.
Het aantal studiestakers lijkt te stabiliseren: in totaal stopte dit jaar 12,9 procent van de eerstejaars voor 1 februari, in 2014 was dat precies 13 procent. Het aandeel hbo-studenten is iets gedaald ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aandeel wo-studenten licht steeg. Wie vóór 1 februari stopt, hoeft de basisbeurs van zijn eerste studiemaanden niet terug te betalen.
Jarenlang zweefde het aandeel tussentijdse afhakers rond de 11 à 12 procent. In 2012 veranderde dat: toen steeg het percentage ineens tot 13,6 procent.
Steeds strenger
Universiteiten en hogescholen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden in hun selectie tijdens het eerste jaar. Veel opleidingen hebben de normen voor het bindend studieadvies verhoogd. Als studenten halverwege al aanvoelen dat ze het benodigde aantal punten niet gaan halen, kan het verstandig zijn om op tijd te stoppen
J
Ja daar zal het grotendeels aan liggen. Nu denken de studenten waarschijnlijk ook nog: "voor deze studie krijg ik tenminste nog studiefinanciering, dan kan ik het net zo goed afmaken".
Wim
Het is ook niet lucratief om af te haken in de eerste als je weet dat je volgend jaar geen stuffie meer krijgt, Met stuffie schrijf je je gewoon t jaar derop weer in.