Terug naar overzicht

Recensie: Boek van de Doden

‘Een erg depressief boek waarin niets gebeurt’, de reacties op Boek van de Doden, de derde roman van Philip Huff zijn niet overwegend positief. Toch raakt zijn boek wel de kern van het bestaan van de huidige generatie twintigers die de economische crisis aan zich voorbij ziet gaan en zich vaak geen raad lijkt te weten met zichzelf.

Onzekerheid troef bij hoofdpersoon Felix Post, een succesvolle Nederlandse schrijver wiens krantencolumn is gestopt, filmscript compleet opnieuw geschreven moet worden en nieuwste boek ook echt niet wil vlotten. Ja, een kort optreden bij De Wereld Draait Door en een snelle vrijpartij via Tinder, dat zijn de belangrijkste wapenfeiten in de week van Felix.

Beklemmend
Boek van de Doden is navelstaarderij. Beschrijvend proza van de schuimkraag op de koffie tot de kranten op de mat. Huff propt zijn boek vol met dat soort elementen, wat een beklemmend gevoel geeft, zeker in combinatie met het feit dat er geen overzichtelijke verhaallijn is waar te nemen.

Dit is geen boek met duidelijke opbouw maar het leven zoals dat loopt. Terloopse ontmoetingen en mijmeringen, whatsappberichten die afleiden. En dan is er ook nog de grote liefde, die niet langer beantwoord wordt. Reden genoeg voor de hoofdpersoon om naar de drugs en drank te grijpen, voor zover voorradig.

Klassieker
‘Een erg depressief boek waarin niets gebeurt’. Maar is dat erg? Kan hetzelfde niet gezegd worden van een van de grote klassiekers uit de Nederlandse literatuur: De Avonden?

Boek van de Doden schetst op feilloze manier een hedendaags tijdsbeeld, maar de leegte daarin is eigenlijk van alle generaties.

Winnen?
Punt mag drie exemplaren weggeven van Boek van de Doden. Winnen? Mail dan het antwoord op de volgende vraag naar punt@avans.nl: Hoe heet de verhalenbundel van Philip Huff? Meedoen kan tot 5 maart.

Punt. Of had jij nog wat?

Jacqueline de Waal

Spannend hoor!

2015-03-01 15:10:34

Meer lezen?