Terug naar overzicht

Studenten: leuker kunnen ze het niet maken…

Geld terugkrijgen van de Belastingdienst of juist betalen? Het is voor veel mensen niet eenvoudig om belastingaangifte te doen. Daarom hebben de Belastingdienstkantoren in Breda en Roosendaal hulp ingeschakeld van Avansstudenten van de Academie voor Algemeen en Financieel Management om mensen een handje te helpen.

Van 9 maart tot 1 april werken vijfenveertig studenten van de minor MKB Advies bij de afdeling HUBA (hulp bij aangifte). Landelijk worden op zoveel mogelijk Belastingdienstkantoren studenten ingezet. Frans van de Wiel, manager bij de Belastingdienst: ‘De HUBA is extra werk dat nog bovenop het werk van de medewerkers zou komen. Daarom hebben we landelijk besloten om studenten in te schakelen om het werk te doen.’

Erg enthousiast
Studenten moeten tien dagdelen komen helpen. Van de Wiel: ‘Alle particulieren die aan de toeslaggrens voldoen, kunnen nu hulp krijgen bij hun aangifte. We zijn erg enthousiast over de studenten en we merken dat ze veel leren.’

Daar is vierdejaarsstudent Bedrijfseconomie Erwin van Schijndel het wel mee eens. ‘Ik leer vooral op sociaal gebied. Je leert met mensen omgaan en hoe je nieuws het beste kunt brengen. Hoe ik de aangifte moet invullen voor de mensen wist ik eigenlijk al.’

Begrijpelijk verhaal
Van de Wiel merkt op dat studenten het vooral moeilijk vinden om de lesstof in de praktijk te gebruiken. ‘Ze kennen alle theorie, maar zet dat dan maar eens om naar een begrijpelijk verhaal voor de persoon die tegenover je zit. Daar worstelen de meeste studenten in het begin mee, maar je merkt dat ze na een paar dagen door hebben hoe het werkt.’

Te ingewikkeld
Maureen Vermeeren, student Bedrijfseconomie, is blij met de sociale vaardigheden die ze opdoet. ‘Ik had vorige week een uitzonderlijk geval voor mijn neus. Een vrouw was vorig jaar gescheiden en had haar huis verkocht. Die situatie was te ingewikkeld voor mij. Gelukkig staan er dan vaste medewerkers klaar.’ Erwin stemt daar mee in: ‘Mensen vinden het ook niet erg als je er iemand bij haalt. Dat vinden ze alleen maar prettig.’

Fulltime stage
De Belastingdienst ziet toekomst in het project met de studenten. Van de Wiel: ‘We zijn vorig jaar met dit project gestart en het loopt steeds soepeler. Volgend jaar willen we het nog wat strakker regelen. We hopen dat dat studenten twee of drie weken fulltime bij ons aan de slag kunnen, zodat ze helemaal mee kunnen draaien.’

Vergrijzing
Van de Wiel vindt het belangrijk dat studenten betrokken zijn bij de Belastingdienst en kennis maken met aangifte doen. ‘De Belastingdienst vergrijst. Daarbij moeten jongeren zelfstandig hun aangifte kunnen doen. Daar is nu zelfs een app voor. Het is de bedoeling dat mensen uiteindelijk zo min mogelijk hulp nodig hebben.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?