Terug naar overzicht

Avansstudenten lopen rechtbank binnen met 3D-geprinte messen

Het is twee eerstejaarsstudenten van de Bossche opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) gelukt om het Paleis van Justitie in Den Bosch binnen te komen met twee 3D-geprinte messen. De rechtbank gaf de Avansstudenten van tevoren toestemming om een deel van hun beveiligingssysteem te testen.

Philine van Bilsen is een van de studenten die het experiment uitvoerde. Ze verstopte een 3D-geprint mesje onder haar kleding en een groter mes in haar make-uptasje. De wapens bleken niet zichtbaar op de scans. De groep van in totaal zeven studenten heeft voor hun experiment de scherpte van de messen getest op vlees, meloenen en mandarijnen. De conclusie? ‘Snijden gaat niet zo goed, maar steken gaat wel degelijk.’

CMDmes-max

Spannend
Philine: ‘We hebben natuurlijk eerst goedkeuring gevraagd aan de rechtbank want we wilden niks stiekem doen. De beveiliging was dus op de hoogte van ons plan. Toch was het spannend. We hadden eigenlijk verwacht dat ze de messen wel zouden vinden maar dat is niet gebeurd. Nadat het gelukt was om binnen te komen, beseften we pas hoe makkelijk het ging en dat mensen met slechte bedoelingen dus ook moeiteloos zo’n wapen mee kunnen smokkelen.’

CMDmes2-max

Beveiligingsmaatregelen
Ilse Westenenk, persvoorlichter bij de rechtbank Oost-Brabant, nuanceert dit beeld. ‘De beveiliging is ervan op de hoogte dat 3D-geprinte wapens niet zichtbaar zijn op de scans. Het was voor ons dus ook geen verrassing dat het de studenten lukte om dit beveiligingsonderdeel te omzeilen. Voor 3D-geprinte wapens zijn andere maatregelen nodig.’

CMDmes6-max

De rechtbank in Den Bosch werkt op regelmatige basis samen met Avans Hogeschool. Ilse: ‘Om die reden hebben we toestemming verleend. Nadat gecontroleerd was dat het daadwerkelijk om Avansstudenten ging natuurlijk.’

Punt. Of had jij nog wat?

some one else

Niet zo muggenziften, het is duidelijk dat het over 3D-geprinte wapens gaat.

2015-04-23 21:14:30

Iemand

Omdat normale messen niet 3D zijn

2015-04-23 13:04:53

Meer lezen?