Terug naar overzicht

‘De mens staat centraal, niet de ziekte’

Nadat Machteld Huber ziek werd door kanker, is zij onderzoek gaan doen naar gezondheid. Ze wilde inzicht krijgen in haar eigen ziekte en wanneer ze zich beter of slechter voelde. Huber gaf maandagochtend een lezing op Avans Breda over de kracht van gezondheid en hoe je die kunt verbeteren.

Studenten, docenten en contacten uit het werkveld van de Academie voor Gezondheidszorg waren uitgenodigd bij de lezing van Huber. Ze is onderzoeker aan het Louis Bolk Instituut. Sinds 2011 is Huber lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding en ze is medeoprichter van het International Research Network for Food Quality & Health.

Focus op ziekte
Huber: ‘Als je ziek bent, ligt de focus op je ziekte maar er wordt niet naar je gehele gezondheid gekeken.’ Het uitgangspunt van Huber is het leren omgaan met ziekte. ‘Hoe meer mensen zelf aan het roer staan, des te beter ze met de ziekte leren omgaan’, aldus Huber. Momenteel staat zelfregie onderaan in het revalidatieproces. Ziekenhuizen en dokters zijn belangrijker dan wat jij kunt doen. Daar moet verandering in komen stelt Huber. ‘Zelfregie moet groter worden. Mensen moeten meer leren over hun eigen gezondheid en wat zij er zelf aan kunnen veranderen.’

‘Iemand die ziek is ziet zijn ziekte anders dan behandelaars.’
‘Iemand die ziek is, ziet zijn ziekte anders dan zijn behandelaars.’ Volgens Huber heeft dat tot gevolg dat dokters en patiënten langs elkaar heen praten. Ze heeft gezondheid opgesplitst in verschillende dimensies. Behalve lichamelijke aspecten kijkt Huber naar mentale en spirituele functies. Daardoor krijg je de mogelijkheid om jezelf aan te passen en zelfregulerend te zijn. Haar onderzoek riep veel positieve reacties op: ‘De mens staat centraal en niet de ziekte.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?