Terug naar overzicht

Oud-AKVer Ahmet Polat is Fotograaf des Vaderlands

De Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost heeft een Fotograaf des Vaderlands voortgebracht. Woensdag maakte de organisatie van Fotoweek bekend dat Ahmet Polat een jaar lang het gezicht van de Nederlandse fotografie is.

Ahmet studeerde in 2000 al af van AKV|St.Joost. Hij woonde in die tijd in Breda, maar na de moord op Theo van Gogh vertrok de Half Nederlandse, half Turkse fotograaf tijdelijk naar Turkije. In een interview met Punt in 2007 vertelde hij: ‘Zelfs als je in Nederland geboren bent, moet je nog vechten om geaccepteerd te worden. Ik ben een Brabantse Turk, maar werd er erg moe van dat steeds opnieuw te moeten uitleggen, of je afkomst nu als positief of negatief gezien wordt. Ook positieve discriminatie is negatief. Ik wil gewoon beoordeeld worden op mijn werk.’

Winnaar
En dat wordt Ahmet. In 2004 won de documentaire- en modefotograaf de tweede prijs in de categorie documentaire van de Zilveren Camera, in 2006 de prestigieuze ICP Infinity Award en in 2009 werd hij genomineerd voor de Prix Pictet. Zijn werk is onder andere verschenen in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match, Vogue en Vice.

Dat hij daarvoor keihard moet werken vindt de fotograaf niet erg.‘Er is geen aan- en uitknop. Ik ben bijna altijd bezig met mijn werk, met iets dat met fotografie te maken heeft. Ik vind mijn werk zo leuk dat het geen energie kost, maar juist oplevert.’

Het perfecte boegbeeld
Volgens Fotoweek is Ahmet het perfecte boegbeeld voor het vak fotografie. Hij maakte voor de Fotoweek een fotoserie met het thema Kijk! Mijn Straat. Met dit thema wil Fotoweek alle Nederlanders inspireren om hun directe, alledaagse leefomgeving te delen door middel van fotografie.

In onderstaand filmpje vertelt Ahmet Polat over zijn werk.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?