Terug naar overzicht

Hbo moet meer oog krijgen voor allochtonen en mbo’ers

De afgelopen jaren is het niveau van het hbo verhoogd. Daardoor raken vooral mbo’ers en allochtonen in de problemen, waarschuwt de voorzitter van de Hogeschool Rotterdam. Daar moet iets aan gebeuren.

In een essay voor de Vereniging Hogescholen wijst de Rotterdamse collegevoorzitter Ron Bormans op de geschiedenis van het hbo. Het ging door de jaren heen niet alleen om goed onderwijs, maar ook om emancipatie. ‘Economisch nut werd steeds gekoppeld aan ontwikkelingskansen voor groepen die eerder geen toegang hadden tot hogere vormen van onderwijs.’

Hogere eisen
Daar moet het hbo weer meer oog voor krijgen. De hogere eisen van de laatste jaren, die Bormans overigens onderschrijft, gaan ten koste van vooral allochtonen en mbo’ers. Ze beginnen wel aan een hbo-opleiding, maar halen vaak de eindstreep niet.

‘De toegankelijkheid is op deze manier een schijntoegankelijkheid’, stelt hij. ‘We zetten de deuren open, maar sorteren een groot gedeelte van de studenten met een lagere sociaal-economische achtergrond én bepaalde etniciteit al snel weer uit.’

Eindstreep
De harde cijfers zijn al wel bekend, maar Bormans zet ze nog eens op een rij. Vooral mannen, allochtonen en mbo’ers hebben het moeilijk in het hbo. Als een mannelijke mbo’er van niet-westerse afkomst aan een hbo-studie begint, is de kans klein dat hij de eindstreep binnen vijf jaar haalt. Aan de Hogeschool Rotterdam lukt het slechts in 16 procent van de gevallen.

De oplossing ligt deels bij de opvatting van kwaliteit, meent hij. Het gaat in het onderwijs niet alleen om de kwalificatie (het diploma) maar ook om socialisatie en ‘subjectwording’. Je wordt wijzer in het onderwijs.

Docent moet het verschil maken
Voor een ander deel gaat het om de docent, die ‘het verschil’ maakt. De hogere eisen aan studenten moeten ook tot ander onderwijs leiden. ‘Met andere woorden: als je hogere eisen stelt aan de studenten zonder iets te veranderen aan de manier waarop je studenten betrekt bij je onderwijs vallen er meer studenten af.’

Dus is volgens hem het enige wat erop zit: beter onderwijs geven, oftewel ‘goede studiegerelateerde interactie met docenten in lessituaties’. Onder verwijzing naar onderzoek noemt hij onder meer een persoonlijke benadering van studenten, kleinschaligheid in de opleidingen, aanwezigheidsplicht bij werkgroepen.

Extra docenten
Daar moeten docenten dan wel tijd voor hebben. Volgens Bormans neemt de Hogeschool Rotterdam meer docenten aan en wordt de overhead van de hogeschool kleiner. Hij betaalt die extra docenten naar eigen zeggen uit de financiële reserves van de hogeschool, in afwachting van extra geld dat de onderwijsinstellingen tegemoet kunnen zien dankzij de bezuiniging op de basisbeurs.

Punt. Of had jij nog wat?

Thomas

ga weg met je halal vlees bij intro's. Waarom moeten wij ons aanpassen? Laat ze dat lekker zelf doen

2015-06-21 15:17:51

A

Motivation is the key... Ben ook niet in Nederland opgegroeid en kom van het MBO af. Als je het echt wilt is het doen, wat meer tijd en moeite in steken.

2015-06-20 14:13:28

Lidwien Jacobs

De de intro mist staat 1-0 achter. Is de intro voor iedereen even laagdrempelig? Daar kun je eenvoudig iets aan proberen te doen. Zal er halal eten zijn? Kun je onverwacht in zwempartijen verzeild raken?

2015-06-19 23:30:42

Anon

Bormans trekt maar rare conclusies...

2015-06-19 18:20:55

N

Ik merk dat ik het niveau makkelijk kan bijbenen, en ja heb een Marokkaanse achtergrond en heb MBO gedaan. Zelfs vmbo-k, dus zie het probleem niet

2015-06-19 17:57:48

L

Ik ben dit jaar begonnen met een HBO studie, na vorig jaar mijn MBO te hebben afgerond. Zojuist heb ik te horen gekregen dat ik mijn Propedeuse behaald heb. Het kan dus gewoon, zolang je maar goed genoeg je best ervoor doet!

2015-06-19 13:20:40

M

Als je de capaciteiten niet hebt is er toch niks mis met een MBO opleiding? Waarom moeten er altijd uitzonderingen gemaakt worden voor bepaalde groepen. Doe gewoon je best.

2015-06-19 13:00:15

.

Dat gemiep weer over die 'kansarme' allochtonen. Iedereen krijgt evenveel kansen, het ligt er maar net aan wat je ermee doet.

2015-06-19 12:27:08

Rob

Het niveau zeker niet verlagen. Als je het niet aankunt hoor je er ook niet thuis.... Drama

2015-06-19 11:10:54

Sebastian

Als ik mij niet vergis is er enkele weken geleden nog een rapport naar mevrouw Bussemaker gegaan waarin de toekomstplannen van het HBO staan ten opzichte van de aansluiting naar de universiteit. Dat gat maar weer laten vallen voor probleemgevallen?

2015-06-19 10:57:17

Meer lezen?