Terug naar overzicht

‘Producten weggooien is kapitaalvernietiging’

Tegenwoordig is het bijna goedkoper om een nieuwe fietsband te kopen dan een band te laten plakken en dat moet anders, vindt lector Sustainable Strategy and Innovation Jan Jurriëns. ‘Producten weggooien is kapitaalvernietiging.’ Vrijdag 19 juni geeft Jurriëns zijn lectorale rede.

‘Hoewel het technologisch vaak mogelijk is producten te maken die lang meegaan, kiezen bedrijven toch voor winst op korte termijn. Dat geldt niet alleen voor het verbruik van grondstoffen maar ook voor het inzetten van personeel’, zegt Jurriëns. ‘Maar nu beginnen we de goede kant op te gaan. Steeds meer bedrijven zien de noodzaak van een circulaire economie.’

Verdienmodel
Walmart is een goed voorbeeld van een groot bedrijf dat bezig is met de invoering van de circulaire economie. ‘Ze merken dat het loont om op een andere manier met je bedrijfsvoering om te gaan.’ Het lectoraat voert momenteel gesprekken met de Metaalunie. ‘Ook zij willen circulair werken, maar het verdienmodel moet wel kloppen. Wij gaan daar onderzoek naar doen.’

Jurriëns ziet het lectoraat als een schakel tussen diverse partijen. ‘Hogescholen, universiteiten en de beroepspraktijk hebben elkaar nodig. Het is aan ons die verbinding te maken. Expertise delen, ook met studenten. Vergis je niet, die zijn als het gaat om milieubewustzijn, de circulaire economie en netwerken vaak al veel verder dan wij. Daarom wil ik ze ook graag betrekken bij het lectoraat. Zij hebben kennis waar de kenniskring weer van kan leren.’

De lectorale rede van Jan Jurriëns vindt plaats op vrijdag 19 juni vanaf 14.30 uur bij Avans in Breda. Je kunt je hier aanmelden.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?