Terug naar overzicht

Software 2020: nerds hebben de toekomst

De leukste baan op aarde? Iets doen waarbij het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, wat je draagt en toch toegang hebben tot de hipste feesten? Leven in luxe en elke dag met plezier werken. Tsja, dan zit er maar een ding voor je op, een baan als softwareontwikkelaar want nerds zijn hipper dan hip. Zo betoogt keynotespreker Sander Hoogendoorn tijdens een symposium bij Avans over de toekomst van software.

Hoogendoorn heeft recht van spreken. Hij zit al dertig jaar in het vak. Heeft meerdere boeken op zijn naam staan en geldt als een expert op bepaalde softwareterreinen en wordt als zodanig gevraagd als spreker in India, Groot-Brittannië, Roemenië, Polen en dus bij afgelopen vrijdag bij Avans in Breda.

Confrontatie
Het beeld van de stille, mensschuwe nerd is zeer misplaatst in het geval van Hoogendoorn. Hij praat veel en snel, gebruikt humor en schuwt de confrontatie niet. Vooral programmeertaal Java én projectleiders moeten het ontgelden in zijn college. ‘We moeten af van dat plannen van softwareprojecten. Dat kan gewoon niet. Dit vak is pas vijftig jaar oud. Je weet niet hoe lang iets duurt. Waarom al die plannen maken als je van te voren al weet dat deadlines niet worden gehaald?’

De toekomst van software ligt volgens Hoogendoorn in de ontwikkeling van microservices. ‘Die oude mainframes voldoen gewoon niet meer. Ze zijn niet te updaten en duur in beheer.’ In opdracht van een verzekeraar is Hoogendoorn nu microservices aan het ontwikkelen die in 2017 de gedateerde zware software-taken moeten overnemen. ‘Gaat ons dat lukken? Ik heb geen idee.’

Verder uitbreiden
‘Voordelen van microservices zijn legio. Je kunt veel sneller bouwen, je bent niet afhankelijk van een programmeertaal omdat de services onderling met elkaar kunnen communiceren en je kunt altijd verder uitbreiden.’

Van Hoogendoorn noemt Gmail als goed voorbeeld van softwareontwikkeling. ‘Dat is begonnen als software om mails mee te sturen. Dat was in het begin genoeg. Dat hebben ze constant geüpdate, er dingen aan toegevoegd. Maar ze hebben niet jaren gewacht en ineens een compleet softwarepakket op de markt gezet.’

Skateboard
In de toekomst gaan we toe naar het bouwen van kleine programma’s die meteen in beheer genomen worden. ‘Waarom zou je een hele auto bouwen als je maar een skateboard nodig hebt? Met software is het precies zo. Als een programma doet wat jij wil, hoef je er niet verder aan te bouwen.’

Eén kanttekening plaatst Hoogendoorn wel bij microservices. ‘Het zit nog echt in een ontwikkelfase. We weten eigenlijk nog niet hoe alles uitpakt. Maar dit is wel de kant die we op moeten gaan.’

Punt. Of had jij nog wat?

BB

Kon ik als afstudeerder in software ontwikkeling ook maar zeggen dat ik niet weet hoe lang het duurt en dat plannen zinloos is. Als deze expert zegt dat dat is hoe het werkt, kunnen we de eisen vanuit de opleiding niet even aanpassen? :D

2015-06-15 15:16:39

Meer lezen?