Terug naar overzicht

Niet studeren bij Avans door DigiD

Een scholier (17) wil dolgraag bij Avans studeren. Na lang wikken en wegen heeft hij uit vier studies de opleiding Commerciële Economie gekozen. Op 1 mei wil hij zich aanmelden via studielink en komt er dan achter dat hij geen DigiD heeft en daar vijf dagen op moet wachten. Te laat, vindt Avans. De scholier wordt niet toegelaten. Hij vecht dit besluit aan.

Nieuwe studenten moeten zich op 1 mei ingeschreven hebben voor een nieuwe opleiding. De toelatingscommissie stelt een harde grens. Na deze datum word je niet meer toegelaten. Alleen bij hoge uitzondering wordt er met de hand over het hart gestreken.

Vijf dagen wachten
De scholier: ‘Ik ben sterk gemotiveerd. Ik heb lang getwijfeld over de opleiding die ik wilde volgen, maar ik wilde sowieso naar Avans. Uiteindelijk heb ik voor Commerciële Economie gekozen. Ik ging me op 1 mei aanmelden en kwam er achter dat ik een DigiD nodig heb. Ik heb verder geen reden dat ik te laat was, maar ik wist echt niet dat ik vijf dagen op mijn DigiD moest wachten.’

In en in triest
Hij schreef zich toch in. ‘Ik wilde eerst de reactie van Avans afwachten en daarna toelichten waarom ik te laat was. Ik wil heel graag gaan studeren, anders moet ik een jaar gaan werken. Een andere school is geen optie, want Avans is een bewuste keuze geweest.’ Zijn vader doet ook een duit in het zakje. ‘Het zou in en in triest zijn als iemand die zó graag wil studeren, uit zijn studieritme wordt gehaald door zoiets.’

De toelatingscommissie blijft bij haar standpunt. ‘Het is algemeen bekend dat je een DigiD nodig hebt om je in te schrijven. Het wordt ook overal aangegeven. Zelfs bij de open dagen van Avans. We maken alleen uitzonderingen voor speciale gevallen.’

Uitzondering maken
De geschillenadviescommissie vraagt of de toelatingscommissie geen uitzondering kan maken. ‘Jullie hebben geheel volgens de lijnen gewerkt. De jongen is te laat. Maar hij is pas zeventien en heeft nog nooit een DigiD nodig gehad. Daarbij zat hij op tijd klaar om zich aan te melden en toen kon dat niet, vanwege een vergissing. Is er geen mogelijkheid om hier een uitzondering te maken?’

De toelatingscommissie heeft zich nog een keer over de zaak gebogen en besloten om toch een uitzondering voor de scholier te maken. Ze vinden dat er aangetoond kan worden dat de scholier vóór 1 mei geprobeerd heeft zich aan te melden. De scholier mag in september aan de opleiding Commerciële Economie beginnen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?