Terug naar overzicht

Avansstudent in Brussel: ‘De stad lijkt op een militaire basis’

‘Het is een hele aparte situatie. Aan de ene kant is het enorm leerzaam om mee te maken, aan de andere kant zijn er plaatsen in de wereld waar je je op dit moment veiliger zou voelen’, zegt derdejaarsstudent Integrale Veiligheid Dianthe de Krift. Zij loopt stage in Brussel en doet onderzoek naar terroristische dreigingen.

‘Brussel leek afgelopen weekend op een militaire basis. Waar je normaal driehonderd mensen ziet lopen, staan nu militaire wagens, militairen en drie verdwaalde toeristen. Het is heel apart om het journaal te kijken en dat er in beeld alleen maar plaatsen komen waar je normaal gesproken bijna elke dag loopt’, zegt Dianthe.

Acht Avansstudenten
Zeker acht Avansstudenten verblijven momenteel in Brussel. Vier daarvan volgen een deel van hun studie in de Belgische hoofdstad, vier anderen zijn op stage. ‘Sommige studenten wonen in de wijken waar afgelopen avond politie-invallen zijn geweest’, zegt Peter van Bragt van het International Office van Avans. ‘Dan voel je je natuurlijk niet prettig. Maar het ligt er maar net aan waar je woont in Brussel. In de binnenstad gebeurt er van alles. In de rustige buitenwijken is er niets aan de hand.’

Taxichauffeur in paniek
‘Ik woon in een moslimwijk vlak bij Molenbeek, ik denk daarom niet dat aanslagen hier gepleegd worden’, zegt Dianthe. ‘Gisteren zat ik in de taxi en reden we net rondom de Grote Markt toen daar iets aan de hand was. Voor onze neus werden bussen overdwars neergezet om straten af te sluiten, militairen begonnen te rennen en politie begon geweren gereed te houden. De taxichauffeur raakte enorm in paniek omdat we geen kant meer op konden. Een oplettende agent heeft ons toen snel via een andere weg begeleidt naar huis’, vertelt Dianthe.

Onderwijsinstellingen zijn gesloten
Onderwijsinstellingen in Brussel zijn vandaag gesloten en de metro ligt plat. Van Bragt: ‘Dat is ook voor onze studenten lastig. Ze kunnen niet op hun stagebedrijf komen. Dan moet je in overleg met je stagebedrijf kijken of je een dag thuis kunt werken, of vrij neemt.’.

Week van de Veiligheid
Ook Dianthe kan niet naar haar stageplek het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie. Daar onderzoekt ze hoe het secretariaat moet reageren op terroristische dreigingen. ‘Vandaag zou de start zijn van de Week van de Veiligheid op het Secretariaat-Generaal en aankomende week stonden er conferenties en vergaderingen op de agenda met bijvoorbeeld minister Jambon van Binnenlandse Zaken om over terrorisme te praten. Ik ben heel erg benieuwd hoe deze week zich gaat ontwikkelen en wat er allemaal afgelast gaat worden.’ De stageopdracht van Dianthe is de laatste week alleen maar actueler geworden, beseft zij. ‘Het draagvlak voor mijn adviezen en de mate waarin ik betrokken wordt in de veiligheid groeit.’

De hogeschool adviseert studenten in Brussel te blijven. ‘Er geldt geen negatiefreisadvies. Als studenten zich veilig voelen, kunnen ze gewoon blijven. Mochten ze in straten wonen waar de afgelopen dagen veel gebeurt, dan adviseren wij ze om te kijken of ze tijdelijk elders kunnen bivakkeren.’

Van Bragt schat in dat de huidige maatregelen niet lang meer van kracht blijven. ‘Je kunt dit ook vanwege economische redenen niet lang volhouden als stad. Mensen moeten toch weer naar hun werk en winkels weer open.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?