Terug naar overzicht

Recensie: een fantastische reis met de nazaat van Sherlock Holmes

Goede avonturenromans zijn tijdloos. Sherlock Holmes en Kapitein Nemo spreken in 2015 nog net zoveel tot de verbeelding als honderd jaar geleden. Met Point Nemo en het drijvende eiland heeft de Franse schrijver Jean-Marie Blas de Robles een eigentijdse ode gebracht aan de avonturenroman.

point nemo - boek - maxTwee verhaallijnen overlappen elkaar in dit boek. Zo is er hoofdpersonage Arnaud die dagelijks voorleest aan de arbeiders van een e-readerfabriek om op die manier de productie te stimuleren. Het tragische lot van Arnaud en andere arbeiders wordt geschetst in korte hoofdstukken. Die worden afgewisseld met de reis van ene John Shylock Holmes, een nazaat van de beroemde detective, en zijn bonte gezelschap die op zoek zijn naar een gestolen diamant.

Bizarre karakters
De Robles heeft zoveel als mogelijk zich in de hoofdstukken rondom Holmes gehouden aan de ongeschreven regels van een avonturenroman; veel bizarre karakters, puzzels en raadsels en onverwachte plotwendingen. De verhaallijn rondom de e-readerfabriek is waarschijnlijk bewust een stuk soberder en grover dan de uitgebreide dialogen en beschrijvingen die Blas de Robles hanteert voor de reis naar Point Nemo.

Circusapen
Hoewel de twee verhaallijnen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben, weet de schrijver ze toch knap te verweven met elkaar. Al mag de vraag gesteld worden waarom Blas de Robles gekozen heeft voor twee verhalen in een boek. De reis van Holmes is dermate sterk dat het andere plot eigenlijk nogal overbodig lijkt te worden, een kapstok zonder functie. Maar sta je open voor een avontuur met eenbenige circusapen, een overval op de Transsiberië Express en gastoptredens van enkele zeer beroemde karakters uit de literatuur, dan is Point Nemo en het drijvende eiland zeker een titel voor op je verlanglijstje.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?