Terug naar overzicht

Studenten AAFM krijgen flirtles

Zakelijk flirten, het bestaat. Denk nu niet meteen aan korte rokjes en een laag decolleté. Sjansen op het werk is namelijk niet te vergelijken met flirten in de kroeg. Derdejaarsstudenten van de Academie voor Algemeen en Financieel Management (AAFM) kregen maandagmiddag flirtles.

Google jij jezelf wel eens? Volgens Linda Dikmans, werkzaam bij accountancykantoor BDO, is dit een absolute must wanneer je gaat solliciteren voor een stage of baan. Aan de studenten Accountancy, Bedrijfseconomie en Human Resource Management vertelt ze: ‘Je wordt altijd gegoogeld. Wees je er van bewust wat er bijvoorbeeld op je Facebook te zien is. Je wil niet weten wat ik allemaal tegenkom. Een sollicitant bleek een neonazi te zijn, hij had allemaal vreselijke plaatjes op zijn pagina staan. Dat is een extreem geval, maar weet wat er online over jou te vinden is.’

Succesvol
Met zakelijk flirten probeer je een goede sfeer te creëren waardoor je iets gedaan krijgt. Bijvoorbeeld aangenomen worden bij een stagebedrijf. Om succesvol te zijn, moet je op vijf dingen letten:
1. Eerste indruk
2. Je lichaamstaal
3. Je uitstraling
4. Dress to impress
5. Communicatie

Dikmans: ‘Wist je dat een eerste indruk binnen twee tot drie seconden gemaakt is? Je kunt hem maar één keer maken en als je een negatieve indruk achterlaat, moet je jezelf daarna zeven keer positief bewijzen om dat beeld te veranderen.’

Verzorgd uiterlijk
Volgens de BDO-medewerker begint een eerste indruk al met je CV. Haar advies: ‘Zet altijd een foto op je CV. Hierdoor wordt je een persoon voor het bedrijf en blijf je makkelijker hangen.’ Wel adviseert Dikmans om een representatieve foto te kiezen. ‘Je hoeft niet knap te zijn, maar er verzorgd uitzien is wel belangrijk.’

Wanneer je uitgenodigd bent voor een gesprek, is het goed om te bedenken hoe je op mensen overkomt. Dikmans: ‘Hoe je overkomt op iemand wordt voor 55% bepaald door je lichaamstaal. Je stemklank is goed voor 38% en wat je vertelt maar 7%.’ Een goede lichaamshouding is dus erg belangrijk.

Bewust van je lichaamstaal
1. Let op je gesprekspartner
2. Maak oogcontact
3. Glimlach, ‘wees altijd positief!’
4. Spiegel je gesprekspartner
5. Luister goed, ‘niets is zo lullig als je een vraag stelt die eigenlijk al beantwoord is’.
6. Stel vragen, ‘wie geïnteresseerd is, komt interessant over.’

Kledingkeuze
Ook je kleding is een belangrijk deel van je eerste indruk. Zeker bij banen in het economische domein kan je nogal eens in formele kleding verwacht worden. Dikmans: ‘Google het bedrijf en kijk wat medewerkers op foto’s aanhebben, vaak kun je dan wel inschatten of je formeel of informeel gekleed moet. Weet je het niet zeker? Ga dan altijd voor formeel. Beter overdressed dan underdressed.’

1. Trek iets aan waar je je comfortabel in voelt
2. Zorg dat je kleding netjes gestreken is en geen vlekken heeft
3. Niet te veel make-up en het liefst geen sierraden. Verberg piercings.
4. Draag niet te veel parfum, maar vergeet je deodorant niet.
5. Niet te bloot gekleed en zorg dat je kleding bij elkaar past.
6. Rook niet voorafgaand aan je gesprek, dat stinkt!

Glimlach!
Ook voor het sollicitatiegesprek heeft Dikmans tips:
1. Open het gesprek met een glimlach en een luchtig onderwerp.
2. Geef de ander een compliment, maar zorg wel dat je het meent.
3. Noem de naam van je gesprekspartner tijdens het gesprek, daardoor voelt diegene zich gewaardeerd.
4. Nogmaals: stel vragen. Wees geïnteresseerd, dat maakt je een interessant persoon.’

Een student is tijdens het college nog wel benieuwd wanneer zakelijk flirten overgaat in kroegflirten en wat er gepast is op de werkvloer. Dikmans: ‘Natuurlijk mag je complimentjes maken, dat is alleen maar leuk. Pas alleen op dat je niet te slijmerig wordt. Ook belangrijk is om niet te amicaal te worden met je collega’s. Dat is niet altijd gepast. Hou je dus in.’ Het college werd gegeven in het kader van het SLB-programma.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?