Terug naar overzicht

Tophockeyster Lidewij Welten doet boekje open over Olympische Spelen

lidewij welten - lezing - max
Lidewij Welten, hockeyster in het Nederlandse damesteam en student bij Advanced Business Creation in Den Bosch, was donderdagmiddag op Avans in Breda. Tijdens het Career Event sprak zij onder andere over topsport en studeren.

Lidewij is hard aan het trainen voor de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Hoe combineert zij dat met haar studie? ‘Tijdens zo’n Olympisch jaar is alles gericht op hockey en de Olympische Spelen. Daar ga ik dan helemaal voor’, vertelt Lidewij aan de studenten van de Academie voor Algemeen en Financieel Management (AAFM), voor wie zij de lezing geeft. ‘Nu train ik acht of negen keer per week en speel ik een wedstrijd op zondag. Daarnaast ben ik op het moment hard aan het werken om tussendoor nog even mijn P binnen te halen.’

Volgens de topsporter is het belangrijk het werk goed te verdelen. Er zijn momenten bij waarop zij zich iets meer kan focussen op haar studie, zoals een half jaar na de Olympische Spelen. Lidewij doet daarom veel aan zelfstudie. ‘Ik kijk online wat ik moet leren en doen en probeer dat zelf voor elkaar te krijgen. Ik denk dat ik alles bij elkaar opgeteld nog geen half jaar op school aanwezig ben geweest.’

Verschrikkelijkste reis ooit
‘De verschrikkelijkste reis die ik ooit heb gemaakt, was toen we met het team naar Alicante gingen als voorbereiding op de Olympische Spelen. We zijn als team door deze ervaring wel meer naar elkaar toe gegroeid en ik denk ook dat we daardoor goud hebben gewonnen’, vertelt de hockeyster over de Olympische Spelen van 2012 in Londen en de weg daarnaartoe.

In Alicante leerden Lidewij en haar team een belangrijke les. Ze realiseerde zich dat je veel meer kunt dan je zelf doorhebt. ‘Als je iets wilt bereiken, moet je er volledig samen voor gaan. Dat is echt een ervaring die ik meeneem voor het leven en waar wij op de Spelen heel veel aan gehad hebben.’

De Olympische Spelen verliepen niet op rolletjes voor de Nederlandse hockeydames. De halve finale tegen Nieuw-Zeeland was vooral lastig. ‘Dat is de verschrikkelijkste wedstrijd die ik in mijn hele leven gespeeld heb. Wij waren de favoriet en Nieuw-Zeeland was nieuw op het gebied van halve finales. Alle druk lag dus op ons.’

De tophockeyster vertelt tijdens de lezing dat halve finales voor haar altijd zenuwslopend zijn. ‘Die wedstrijd besluit of je met iets of met helemaal niks naar huis gaat. Je kunt natuurlijk nog brons winnen, maar als je in de finale staat weet je dat je met een gouden of met een zilveren medaille weggaat.’

Gezonde zenuwen
Ook dit jaar werden tweedejaarsstudenten van AAFM verwacht bij het Career Event. Daar moeten ze speeddaten met grote bedrijven, waaronder de Belastingdienst, Gemeente Tilburg en Witlox en zichzelf pitchen voor een jury. ‘Wie ben je, wat kun je, waarom zouden we je aannemen?’ Met gezonde zenuwen houden de studenten een praatje en krijgen direct feedback. Sommigen mogen het nog een keertje overdoen, bij hen speelden de zenuwen iets te hoog op.

Docent Sandra Heijstermann is onwijs blij met het Career Event. ‘Studenten krijgen van tevoren workshops over presenteren, solliciteren en netwerken. Daarmee bereiden we ze voor op de sollicitatiegesprekken die ze gaan voeren als ze straks op stage moeten.’

Volgens Heijstermann zijn de resultaten van het Career Event goed. ‘Bedrijven reageren heel positief en zeggen dat studenten zichzelf veel beter weten te verkopen dan een aantal jaren terug. Onze studenten worden steeds beter en zijn gemotiveerd. Dat is fijn om te horen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?