Leven als vegetariër valt soms niet mee. De half-om-halfhelden proberen me om de haverklap naar de ‘dark side’ te lokken met gemarineerde ribs of smakelijke burgers. Geen zorgen: dat is geen zelfkastijding. Ik heb mezelf zo van vlees gedistantieerd dat ik meer moeite heb met het consumeren dan met het afwijzen ervan.
Het is voor mij niet alleen een ethisch dilemma: degenen die een poging doen op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de wereld weten hoe slecht (te veel) vlees voor ons is. Triomfantelijk negeer ik de nieuwsitems over angstwekkende bacteriën in vlees, of de verhoogde kans op enge ziektes.
‘De biefstukbrigade kan dat stukje vlees toch niet laten liggen’
Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand overtuigen om zich bij mij en mijn team van sojasukkels aan te sluiten. De biefstukbrigade kan dat stukje vlees toch niet laten liggen. En gelijk hebben ze: het is toch al dood?
Maar de vleesproductie is de grootste vervuiler van onze planeet. Het eten van vlees heeft meer invloed op het klimaat dan alle vliegtuigen, auto’s, brommers, treinen en boten van de hele wereld bij elkaar.
‘Toch wordt mijn groentefanatisme me niet altijd in dank afgenomen’
Je zou denken: goed bezig Eef! Toch wordt mijn groentefanatisme me niet altijd in dank afgenomen. Terwijl ik de carnivoorkanjers lekker in hun waarde laat, krijg ik met enige regelmaat een stuk kipkluif of spek onder mijn neus geschoven. Vriendelijk afwijzen wordt beantwoord met een frons en de bekende vraag: ‘Waarom ben je vegetarisch?’.
‘Mijn clubje ijzertekort en ik hebben eenvoudigweg een sterker plichtbesef’
Kom op lui. We weten allemaal waarom. Ik heb nu eenmaal een beter verantwoordelijkheidsgevoel dan jullie. Mijn clubje ijzertekort en ik hebben eenvoudigweg een sterker plichtbesef en uitzonderlijke discipline in het belang van minder dierenleed, een beter milieu en verbetering van onze gezondheid. De basale driften van de vleesverslinder worden overstegen in een weloverwogen betere keuze. No offence.
Eva-Lisa Janssen is derdejaarsstudent Communicatie in Breda.
Sanne
En het enige wat duidelijk wordt uit de discussie rondom genoemde percentages is dat we vooral niet te veel bomen moeten kappen en dat vlees eten, net als transport (onafhankelijk van + of -) ernstig veel milieuschade oplevert.
Sanne
Leuk hoor, als je het artikel over evolutie goed leest, zie je dat de mensachtige soort meer dan al noten, paddenstoelen en vruchten at. Vlees was erbij, of daar nou voor was gejaagd of dat we aaseters waren.
@rno
Die bron The Independent is inderdaad op niets gebaseerd. Zie alhier en denk wat verder na: http://tinyurl.com/goqgn93
Eva-Lisa
Eva-Lisa, lees even dit stuk voordat je nog meer onzin gaat verkondigen. http://www.nrcnext.nl/blog/2012/03/22/next-checkt-veeteelt-is-vervuilender-dan-transport/ En dit: http://www.independent.co.uk/news/science/vegetarian-diet-bad-for-environment
Willem
"Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand overtuigen om zich bij mij en mijn team van sojasukkels aan te sluiten" Nee dat druipt ook totaal niet van je Stuk af :')
Hans Sibbel (Lebbis)
"Dieren eten is niet zielig. Hoe wij met dieren omgaan dat is zielig." Minder vlees eten is goed voor milieu. Geen vlees eten is mogelijk met vervangers, mits deze niet kunstmatig zijn geproduceerd, want dan zijn ze hetzelfde als het industriële.
Marc Hendrikx
Beter voor de gezondheid ben ik het niet direct mee eens... Lees ''vlees als motor van de evolutie'' maar eens via http://www.kennislink.nl/publicaties/uit-eten-in-de-steentijd... Neemt niet weg dat we wel gewoon teveel vlees eten... (milieu)
Theo Maassen
https://www.youtube.com/watch?v=EWMpL0pkh7I Natuurlijk is het wel beter voor het milieu (waterverbruik bij productie, brandstofverbruik bij transport, etc...).
@rno
Ik heb nog nooit last van ijzertekort gehad. Leuk uitdagend stukje. De gebruikelijke reacties zie ik weer verschijnen. Hopelijk gaat men eens nadenken.
Anoniem
Eva-Lisa de tofuridder spreekt zichzelf behoorlijk tegen. Vleeseters in hun waarde laten, maar ondertussen het ene na het andere oordeel over diezelfde mensen vellen.