Column: trieste tofuridder

  Foto: Beeldhouwers
  Leven als vegetariër valt soms niet mee. De half-om-halfhelden proberen me om de haverklap naar de ‘dark side’ te lokken met gemarineerde ribs of smakelijke burgers. Geen zorgen: dat is geen zelfkastijding. Ik heb mezelf zo van vlees gedistantieerd dat ik meer moeite heb met het consumeren dan met het afwijzen ervan.

  Het is voor mij niet alleen een ethisch dilemma: degenen die een poging doen op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de wereld weten hoe slecht (te veel) vlees voor ons is. Triomfantelijk negeer ik de nieuwsitems over angstwekkende bacteriën in vlees, of de verhoogde kans op enge ziektes.

  ‘De biefstukbrigade kan dat stukje vlees toch niet laten liggen’

  Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand overtuigen om zich bij mij en mijn team van sojasukkels aan te sluiten. De biefstukbrigade kan dat stukje vlees toch niet laten liggen. En gelijk hebben ze: het is toch al dood?

  Maar de vleesproductie is de grootste vervuiler van onze planeet. Het eten van vlees heeft meer invloed op het klimaat dan alle vliegtuigen, auto’s, brommers, treinen en boten van de hele wereld bij elkaar.

  ‘Toch wordt mijn groentefanatisme me niet altijd in dank afgenomen’

  Je zou denken: goed bezig Eef! Toch wordt mijn groentefanatisme me niet altijd in dank afgenomen. Terwijl ik de carnivoorkanjers lekker in hun waarde laat, krijg ik met enige regelmaat een stuk kipkluif of spek onder mijn neus geschoven. Vriendelijk afwijzen wordt beantwoord met een frons en de bekende vraag: ‘Waarom ben je vegetarisch?’.

  ‘Mijn clubje ijzertekort en ik hebben eenvoudigweg een sterker plichtbesef’

  Kom op lui. We weten allemaal waarom. Ik heb nu eenmaal een beter verantwoordelijkheidsgevoel dan jullie. Mijn clubje ijzertekort en ik hebben eenvoudigweg een sterker plichtbesef en uitzonderlijke discipline in het belang van minder dierenleed, een beter milieu en verbetering van onze gezondheid. De basale driften van de vleesverslinder worden overstegen in een weloverwogen betere keuze. No offence.

  Eva-Lisa Janssen is derdejaarsstudent Communicatie in Breda.

  Meer artikelen over

     

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Het antwoord op de vraag, “waarom ben je vegetarisch” (overigens eet je vegetarisch en ben je het niet) is waarom eet jij vlees? De antwoorden komen vaak niet verder dan het is lekker, het hoort zo etc. gedoe motivatie is dan ver te vinden.