Terug naar overzicht

CMD-ers verzinnen chat-app met vluchtelingen

cmd - zuid afrika - max

Vier studenten en twee docenten Communication & Multimedia Design (CMD) uit Breda reisden in januari af naar Kaapstad om deel te nemen aan een interactive storytelling hackathon. Daar ontwikkelden ze applicaties om te appen met vluchtelingen en discussieerden over de vraag waarom Afrikaanse lijken wél in beeld worden gebracht door de media en Europese doden niet.

Cas Cornelissen, vierdejaarsstudent CMD, was één van de gelukkige studenten die mee mocht naar Kaapstad. Samen met Wietse Neven (tweedejaars), Lotte Bijl (vierdejaars) en Jolijn Louisa (eerstejaars) werd hij begeleid door docenten Nienke Huitenga en Hans van Arken en Albertine Piels van RTL Z en Hay Kranen van de Volkskrant. ‘Ik vond het supergaaf dat ik mee mocht.’

Verschil Afrikaanse en Europese lijken
De student had zich niet voorbereid voor de hackathon. ‘Ik heb al vaker meegedaan met zo’n bijeenkomst Je moet vooral kijken wat er gebeurt en alles over je heen laten komen.’ Cas vroeg zich samen met zijn groep, een combinatie van journalisten en hackers uit Zuid-Afrika, af waarom Afrikaanse doden wél worden afgebeeld in de Europese media, terwijl de slachtoffers van de aanslag in Parijs niet worden getoond. ‘Dat vinden we scheef. Wij hebben uiteindelijk een platform bedacht waar mensen foto’s van slachtoffers kunnen melden.’

Appen met een vluchteling

Wietse bedacht met zijn groep een app om te chatten met vluchtelingen. ‘Ik zat in de groep bij een stel Soedanezen. Zij hebben mij veel verhalen vertelt over vluchtelingen en hoe het is om zelf te vluchten. Dat was heel bijzonder. De app is een soort spelletje, waarbij je kunt praten met een vluchteling en deze moet helpen. Ook kun je vragen stellen aan iemand van de Europese Unie.’

‘Heel gaaf’
De studenten vonden de reis naar Kaapstad allebei erg leerzaam. Cas: ‘Je hoort veel verhalen en je werkt samen met mensen die je nog niet kent. We willen ons platform echt gaan uitwerken en dan merk je hoeveel connecties de journalisten hebben, waar ze gebruik van kunnen maken. Dat is heel gaaf.’ Naast de hackathon genoten Wietse en Cas ook van het lekkere weer in Zuid-Afrika. Wietse: ‘Het is een hele mooie stad met veel geschiedenis. We hebben ook de Tafelberg beklommen.’

De hackathon in een initiatief van Hackastory, een project van Albertine Piels en docent Nienke Huitenga. Zij willen meer experimenteren met interactieve en digital storytelling.

Punt. Of had jij nog wat?

Wietse Neven

Op de website van Hackastory zijn alle projecten van deze hackathon te bekijken + meer context over de hier besproken projecten: https://www.hackastory.com/projects/ En nogmaals: het was een heel gave er erg leerzame ervaring! :)

2016-02-10 10:51:17

Meer lezen?