Straks zitten studenten vijf jaar aan het huurcontract voor hun kamer vast en mogen ze niet tussentijds opzeggen. Daarvoor waarschuwen de Landelijke Studenten Vakbond en de Nederlandse Woonbond.
Vandaag praat de Tweede Kamer over het openbreken van de huurmarkt. In een wetsvoorstel van het kabinet wordt de huurbescherming ingeperkt en komen er allerlei tijdelijke huurcontracten voor studenten, promovendi, jongeren en vluchtelingen.
Voortijdig opzeggen
Maar er zit een maas in het wetsvoorstel, meent de LSVb. Kamerverhuurders kunnen studenten straks voor vijf jaar vastleggen. Want het wetsvoorstel maakt vijfjarige contracten mogelijk die je niet voortijdig kunt opzeggen.
‘Bij een éénjarig contract valt dit misschien te overzien, maar vijf jaar vastzitten aan een huurcontract lijkt ons zeer onwenselijk’, aldus voorzitter Stefan Wirken.
Ook de Nederlandse Woonbond heeft hierover aan de bel getrokken. ‘Het is een vreemd mankement’, bevestigt woordvoerder Marcel Trip. ‘Als huurder heb je er niets aan: na vijf jaar kun je op straat staan en voor die tijd kun je niet weg.’
Ondoordacht
Het wetsvoorstel is niet goed doordacht, stelt de LSVb. Naast campuscontracten (als je niet meer studeert, moet je je woning uit) en antikraakcontracten (je mag blijven tot het pand in gebruik wordt genomen) komen er nog meer tijdelijke contracten.
Het kabinet is daar juist voorstander van. Er zijn allerlei verhuurders die de huurbescherming te streng vinden en daarom hun kamers liever niet verhuren. Dankzij het wetsvoorstel komt er naar verwachting meer woonruimte beschikbaar.
Punt. Of had jij nog wat?