Terug naar overzicht

Studenten verkeerd voorgelicht over arbeidsmarkt

Foutje in de voorlichting. Studenten psychologie maken veel minder kans op een goede baan dan hun is voorgespiegeld. Dat moet zo snel mogelijk worden rechtgezet, meent minister Bussemaker.

Heeft 86 procent van de psychologen anderhalf jaar na afstuderen een baan op niveau, zoals website studiekeuze123.nl vermeldt? Televisieprogramma De Monitor geloofde er weinig van.

In twee uitzendingen besteedde de redactie aandacht aan – vooral – psychologen die nauwelijks een goede baan konden vinden en werden afgescheept met ‘werkervaringsplekken’. Het kon haast niet dat zoveel van hen een goede baan vonden.

Verkeerde indicator
In de ‘studiebijsluiter’ staat inderdaad een verkeerde indicator. In werkelijkheid heeft slechts 55 procent van de psychologen een baan op academisch niveau. 16 procent werkt op hbo-niveau, de rest is werkloos (15 procent) of werkt op een lager dan wel onbekend niveau (14 procent).

‘Dat is heel zorgelijk en dat moeten we direct corrigeren’, zegt minister Bussemaker in de uitzending van zondagavond over de fout. Als het probleem aanhoudt, zal de minister naar eigen zeggen ingrijpen.

Studentenstop
Vanwege de moeilijke arbeidsmarkt voor psychologen pleiten sommigen voor een studentenstop. Bussemaker gaat daar voorlopig niet in mee. ‘We willen studenten niet beperken in hun keuze door studies van bovenaf dicht te draaien, daarom is eerlijke informatie over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt juist zo belangrijk.’

Onafhankelijke onderzoek
Er moet een onafhankelijk onderzoek naar de vooruitzichten op de arbeidsmarkt, vindt studentenvakbond LSVb. De huidige cijfers komen uit onderzoek in opdracht van de universiteiten en hogescholen. De LSVb pleit voor een landelijke alumni-enquête, vergelijkbaar met de Nationale Studenten Enquête.

Er is inderdaad een fout gemaakt, erkent ook universiteitenvereniging VSNU. Want de werkloosheid is per ongeluk niet meegenomen in de indicator. Dat moet natuurlijk worden rechtgezet.

Maar van woordvoerder Bastiaan Verweij hoeven psychologen niet allemaal als psycholoog aan de slag en mogen ze ook best in een andere sector werken. ‘Filosofen gaan ook in allerlei verschillende sectoren werken’, zegt hij. Bovendien is het verschil tussen een baan op wo- of hbo-niveau volgens hem niet altijd duidelijk. ‘Soms staat er in de vacature dat je hoogopgeleid moet zijn, dus minimaal hbo-niveau moet hebben. Is het dan verkeerd om daarop te solliciteren?’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?