Terug naar overzicht

Fontys trekt meeste internationale studenten

Loop een willekeurige collegezaal binnen en de kans is groot dat er een Duitser, een Belg of een Chinees in de banken zit. Nooit eerder waren er zo veel internationale studenten in Nederland.

Bijna 75.000 internationale studenten volgen hier een volledige bachelor- of masteropleiding, meldt internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic vandaag. Bijna één op de zeven eerstejaars komt uit het buitenland (13,8 procent). In 2006 was dat maar één op de twaalf (8,4 procent).

7,4 procent
Dat is een record, maar niet dankzij de hogescholen. Die trokken juist iets minder internationale studenten dan vorig jaar. Het zijn er nu nog geen 33.000, oftewel 7,4 procent van alle hbo-studenten.

Veel internationale hbo’ers staan ingeschreven aan Fontys Hogescholen, maar ook aan Saxion, de Haagse Hogeschool, de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen en Stenden lopen er een paar duizend rond.

Kunsthogescholen
Daarnaast vallen de kleine kunsthogescholen op: aan de Gerrit Rietveld Academie komt meer dan twee derde van de studenten uit het buitenland. De Design Academy zit daar niet ver onder (62 procent) en dat geldt ook voor de Hogeschool voor de Kunsten in Den Haag (55 procent).

Er zit vooral groei in de elf landen waar EP-Nuffic een zogeheten NESO-kantoor heeft, een soort ambassade voor het hoger onderwijs. ‘Goede promotie is heel belangrijk’, zegt directeur Freddy Weima. ‘We moeten niet alleen foldertjes uitdelen. Bij voorlichtingsdagen in het buitenland nemen we graag alumni mee die kunnen vertellen hoe het hier echt is.’

Meer promotie
Wat hem betreft gaat Nederland meer investeren in de promotie van het Nederlandse hoger onderwijs. ‘Twee weken geleden was ik in Amerika. Daar doen we eigenlijk niets. Er is zelfs geen onderwijsattaché meer op het consulaat. Er studeren maar 650 Amerikanen in Nederland, terwijl een goede studie daar bijna niet meer te betalen is. Het aantal Britse studenten is verdrievoudigd sinds het collegegeld daar is verhoogd.’

Verreweg de meeste internationale studenten (meer dan 22.000) komen uit Duitsland, al zijn dat er minder dan voorheen. Ook China (4.342 studenten), België (2.668) en Italië (2.618) zijn goed vertegenwoordigd.

Niet alleen Duitsers
‘Als er alleen maar Duitsers zouden komen, zou het niet goed zijn’, zegt Weima. ‘Het gaat om de international classroom. Voor Nederlandse studenten biedt een internationale onderwijsgroep een intensievere leerervaring. Ze worden gedwongen om intercultureel te communiceren. En intussen hebben onderwijsinstellingen wel begrepen dat je niet zomaar studenten moet aantrekken, maar alleen getalenteerde internationale studenten. Die halen echt het niveau omhoog.’

Voor de cijferfanaten is de definitie van ‘internationale student’ interessant: dat is een student die uit het buitenland hierheen komt. Daar kunnen ook Nederlanders tussen zitten die in het buitenland zijn opgegroeid. Omgekeerd tellen Duitsers en Belgen die hier al jaren wonen niet mee in deze statistieken. De pakweg vijftienduizend uitwisselingsstudenten zijn niet meegeteld.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?