Terug naar overzicht

Starterslift staat al tien jaar klaar voor ondernemende studenten

Een vast contract is in deze tijd niet meer de standaard. Steeds meer studenten beginnen daarom een eigen bedrijf. Starterslift zet zich al tien jaar in om jonge ondernemers in de regio West- en Midden-Brabant te helpen.

Studenten met (plannen voor) een eigen bedrijf kunnen al tien jaar lang aankloppen bij Starterslift. Daar krijgen ze antwoord op vragen als: Hoe schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel? en: Hoe krijg ik mijn onderneming van de grond? Binnen Avans beantwoordt Coos Salomons die vragen voor studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost en Communication & Multimedia Design. Berry Timmers staat klaar voor alle studenten in Den Bosch en Tilburg en Lex van der Wolf in Breda.

26-27starterslift_Berry Timmers 26-27starterslift_Coos Salomons

Berry Timmers en Coos Salomons

Wat kun je als student verwachten van Starterslift?
Coos: ‘Per jaar krijg ik ongeveer 250 studenten over de vloer die advies nodig hebben. Zeker in de creatieve sector is het belangrijk om studenten op weg te helpen. Ik wil voorkomen dat kunststudenten na hun afstuderen in het bekende zwarte gat vallen. Zeven jaar geleden begon 55 procent een eigen bedrijfje, nu is dat al 70 procent.’ Berry: ‘Wij hebben een verantwoordelijkheid naar studenten toe. Ze kunnen altijd bij ons terecht voor advies, maar niet iedereen komt door onze strenge commissie van externe professionals heen om zich ook daadwerkelijk aan te melden voor Starterslift.’ Coos: ‘Wie toegelaten wordt kan gratis cursussen volgen op het gebied van ondernemen.’ Berry: ‘We hebben een groot netwerk van professionals die voor je klaar staan, zoals advocaten, juristen, octrooibureaus, noem het maar op. We doen er alles aan om je op weg te helpen met je bedrijf.’

Jullie gebruiken sinds drie jaar de Lean Start-up Methode, leg eens uit?
Berry: ‘Tien jaar geleden ging je met een ondernemingsplan naar de bank en kreeg je geld. Wij deden daar braaf aan mee, maar tegenwoordig krijgen startende bedrijven bijna geen leningen meer.’ Coos: ‘Een businessplan is een dood ding. Ondernemers hebben een actieve houding nodig en ik wil studenten uit hun ateliers jagen. Maak contact met de buitenwereld!’ Berry: ‘Met de Lean Start-up Methode laten we de studenten eerst uitzoeken of er wel vraag is naar hun product. Dat ze het kunnen maken, wil niet zeggen dat mensen het willen kopen. We gaan net zo lang door met onderzoeken totdat er een product is ontstaan dat verkoopt. Daarna moeten de ondernemers prototypes gaan maken. Probeer het eerst zelf maar eens te maken zonder risico’s, dan kun je daarna altijd nog geld lenen. Zo kan Starterslift ook veel meer studenten op gang helpen.’

Is er de afgelopen tien jaar nog meer veranderd?
Berry: ‘Ondernemen is een speerpunt in het onderwijs geworden. Steeds meer studenten studeren af binnen hun eigen bedrijf. In 2011 waren dat er zestien, in 2015 al veertig. Docenten waren daar in het begin wat huiverig voor. Was de kwaliteit van de stage wel hoog genoeg? Voor ondernemers is het zonde om al die onderzoeksuren in een ander bedrijf te stoppen. Er wordt vaak gevraagd wie de student dan kan beoordelen. Dat doe ik dan. Ik treed op als de “afstudeerbegeleider” binnen de onderneming, omdat ik de ervaring heb om dat te kunnen doen. Ik hoor steeds vaker: “Als Starterslift zegt dat het goed is, dan is dat ook zo.” Dat doet mij goed. We zijn een keurmerk geworden.’

Blijven ondernemers lang bij Starterslift hangen?
Coos: ‘In theorie helpen wij de studenten alleen een handje met opstarten. In de praktijk houd ik sommige ondernemers wel zes jaar onder me. Als er opdrachten binnenkomen, dan speel ik ze hen ook regelmatig toe.’ Berry: ‘Je merkt dat er bedrijven zijn die ons ontgroeien, maar er zijn ondernemers die nog regelmatig met vragen naar ons toe komen. Dat kan altijd. Ook blijven ze altijd onderdeel van ons grote netwerk. Bedrijven helpen elkaar regelmatig aan nieuwe opdrachten of geven elkaar advies.’

Ervaringen oud-studenten Avans:

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAJulia van Leeuwen, illustrator

‘Aangemoedigd door Coos Salomons heb ik me aangemeld voor het Business Atelier. Daar heb ik veel geleerd over zaken doen. Ik leerde te kijken wie ik ben als illustrator en moest bedenken wat ik wilde bereiken met mijn bedrijf. Wat voor opdrachten wil ik doen? Voor wie? Waar vind ik die opdrachtgevers? En hoeveel wil ik eigenlijk betaald krijgen? Het zijn hele basic dingen, maar wij kregen daar eigenlijk nooit les in. Door de verschillende cursussen die Starterslift aanbiedt, heb ik veel inzicht gekregen in zaken doen. Daardoor is mijn bedrijf pas echt goed gaan lopen, ik kan serieus zeggen dat ik zonder Starterslift nergens was geweest. Ik heb bij St.Joost ook aangegeven dat de zakelijke kant van ons werk echt ontbreekt in het lesmateriaal. Wat wel belangrijk is als je begint aan dit traject, is dat je moet willen ondernemen. Je krijgt veel handvaten aangereikt, maar je moet het zelf doen.’

Joeri Peeters, social media marketeer

‘Samen met Dirk Foesenek ben ik in 2011 begonnen met het bedrijf Your Business Online, waarin we de social media van andere bedrijven op ons nemen. We startten het bedrijf toen we in ons laatste jaar van Commerciële Economie in Breda zaten. In de wandelgangen hoorden we over Starterslift. We moesten vooraf een businessplan klaar hebben en toen dat was goedgekeurd kregen we wekelijks ondersteuning. Dat was in het begin heel intensief maar ook effectief. Het is een goede start geweest. Nu hebben we nog regelmatig contact met Starterslift. We doen presentaties voor ze en hun netwerkborrels zijn ook heel interessant. We ontmoeten daar veel ondernemers die ons netwerk vergroten. Ook kunnen we nog steeds terecht bij Starterslift met vragen. Ze hebben ons een goede start bezorgd. Ons bedrijf bestaat na 4,5 jaar inmiddels uit zes personen. Het loopt heel lekker.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?