Terug naar overzicht

Student Elektrotechniek ontwikkelt sensor voor NASA

Hij hoefde eigenlijk geen stage te lopen maar deed dat toch, bij een project van ruimtevaartorganisatie NASA. En de sensor die Martin de Natris, derdejaarsstudent Elektrotechniek, ontwikkelde, gaat zeer waarschijnlijk de ruimte in. ‘Er is een grote kans dat het International Space Station (ISS) de sensor overneemt.’

Aan het Florida Institute of Technology (FIT) werkte hij vijf maanden aan de sensor waarmee de golfhoogte van water of vloeibaar stikstof in een satelliettank wordt gemeten. ‘Het maken hiervan was niet makkelijk omdat vloeibaar stikstof heel koud is, dus alles bevriest. Uiteindelijk is het een capacitieve sensor geworden, zonder bewegende onderdelen. Maar toen moesten er nog problemen met ruis en gevoeligheid worden opgelost.’

Het resultaat mag er echter zijn. Niet alleen neemt het ISS de sensor waarschijnlijk over, de stage van de Avansstudent werd daarnaast met een 9 beloond. Ook werkt Martin, samen met zijn Amerikaanse begeleider Hector en een Amerikaanse masterstudent, momenteel hard aan een wetenschappelijke publicatie.

nasa1-max

Live-verbinding met astronauten
En dat terwijl ruimtevaarttechniek nooit hoog op zijn lijstje stond. ‘Door een medestudent werd ik enthousiast gemaakt over het FIT.’ Omdat Martin voordat hij aan zijn studie Elekrotechniek begon een mbo-studie heeft afgerond, hoefde hij eigenlijk geen stage te lopen. ‘Maar omdat het niet mogelijk is een afstudeerstage te doen aan een universiteit in het buitenland, besloot ik toch te gaan.’

De Avansstudent is inmiddels drie weken terug en kijkt met plezier terug op zijn verblijf in het zonnige Florida. ‘Het was geweldig! Ik woonde met twee andere studenten in een villa met zwembad, de Amerikanen waren open en aardig en ik heb veel van Florida kunnen zien.’ Ook mocht de student een live-verbinding met astronauten op het ISS bijwonen. ‘Heel bijzonder, hoe ze daar een beetje rondhangen.’

Reünie
Tijd voor heimwee naar het thuisfront was er dan ook nauwelijks. ‘Op het FIT lopen een hoop buitenlandse studenten rond met wie ik veel heb ondernomen.’ Ook Lukas Puts, Martins klasgenoot op Avans, liep op dezelfde universiteit rond, waar hij zich bezig hield met het 3D-printen van metaal. ‘We zijn al bezig met het plannen van een reünie.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?