Terug naar overzicht

Opinie: Referendum? Swipen over belangrijke besluiten

6 april: de dag dat wij als Nederlanders in een referendum mogen gaan stemmen of we voor of tegen het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne zijn. Spannend! Maar waar gaat het nou eigenlijk over?

Ik ben maar een leek als het gaat om politiek, maar kan het af en toe niet laten om te filosoferen over hedendaagse politieke issues. Denkend aan het referendum dwaal ik af naar een ander politiek vraagstuk, namelijk: Is het democratische proces zoals wij het kennen en gebruiken niet enorm achterhaald?

Eens in de vier jaar halen we de democratie uit de kast en mogen we stemmen. Daarbij hebben we de keuze uit een scala van partijen waarvan het gros van de mensen de standpunten niet eens kent. Maar ja, beter iets stemmen dan niets, anders mag je helemaal niet klagen.

Maar hoe kan het anders? Het systeem versimpelen? Twee partijen, zoals in de Verenigde Staten? Of misschien met behulp van technologie? Hoe makkelijk is het om een foto te liken op Facebook of om naar links of rechts te swipen op Tinder. Is het niet mogelijk om op zo’n zelfde manier op grote schaal te stemmen wanneer er belangrijke beslissingen worden genomen in Den Haag? Dan kunnen we lekker met z’n allen dagelijks beslissen over wat er in Nederland gebeurt. Of is dat niet de bedoeling van democratie?

Sociaal en technologisch zitten we in de 21e eeuw, nu de politiek nog.

Robert de Winter is tweedejaarsstudent International Financial Management in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?