Terug naar overzicht

Masterstudent St.Joost laat vluchtelingen hun verhaal vertellen in Berlijn

workshop maxMet een hoofd vol ideeën vertrok Imad Gebrayel, masterstudent Graphic Design aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost, naar Berlijn om zich daar over de vluchtelingenproblematiek te buigen. ‘Het is een keiharde wereld.’

De kunststudent vertrok naar Duitsland om te zien hoe vluchtelingen in het dagelijkse Berlijnse leven worden opgenomen en wilde kijken of hij hen handvaten kon aanbieden om hun gevoelens en belevenissen uit te drukken in verhalen.

Geen sprookje
Imad is verrast door de keiharde realiteit. ‘In Nederland is alles een sprookje als je het vergelijkt met Berlijn’, vertelt de student. ‘Het is een keiharde stad, waar het helemaal niet leuk is om met vluchtelingen te werken. Er is weinig positiviteit. Mensen moeten hier echt overleven.’

Workshop 01
VIP-vluchtelingen
Tijdens zijn onderzoek ondervond Imad dat niet alle vluchtelingen hun verhaal graag delen. ‘Sommigen voelen zich gebruikt door de media of ze willen simpelweg niet iedere keer herinnerd worden aan hun vlucht.’ Ook ontdekte hij dat er veel haat is onder verschillende nationaliteiten. Zo worden asielzoekers uit Syrië ook wel VIP-vluchtelingen genoemd. ‘Omdat hun papierwerk blijkbaar sneller wordt verwerkt.’

De kunststudent wilde vluchtelingen hun eigen verhaal laten vertellen. Met zijn grafische achtergrond besloot hij om een workshop verhalen vertellen en visuals maken te geven. ‘Het was nog best lastig om mensen te vinden voor deze activiteit. Berlijn is gigantisch, er zijn dagelijks wel tien evenementen. Toch ging de promotie van mijn workshop hard en al snel had ik ruim 23 aanmeldingen, daar zijn er uiteindelijk elf van komen opdagen.’

Workshop 02

Geen censuur
In de workshop schreven de vluchtelingen verhalen over hun leven. Imad daagde ze daarna uit om de teksten daarna te herschrijven in andere, pakkendere vormen. ‘Ik wilde ze vooral uit de wereld van censuur halen, hier mochten ze álles schrijven wat ze maar wilden. Een journalist die mee deed, schreef zijn verhaal vanuit de derde persoon, ik heb hem toen gechallenged om er een ik-verhaal van te maken.’

Nadat de verhalen op papier stonden, leerde de student zijn cursisten om illustraties te maken bij hun verhaal. Het doel van de student is om de verhalen uiteindelijk te laten vertalen vanuit het Arabisch en de tekeningen erbij te voegen. Daarna wil hij de artikelen publiceren. ‘Ze hebben stuk voor stuk zulke mooie verhalen. Iedereen was erg enthousiast over de workshop, het resultaat wordt echt te gek.’

Workshop 03

Expertisecentrum Kunst en Vormgeving
Imad kreeg de mogelijkheid om voor twee maanden naar Duitsland af te reizen door Dérive Berlin. Dit project wordt ondersteund door het expertisecentrum Kunst en Vormgeving, The Belius Foundation Berlin en Research Centre for Art & Design (CAD). Per jaar stuurt het project twee excellente studenten van AKV|St.Joost of Communication & Multimedia Design naar Berlijn.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?