Terug naar overzicht

Stijn Mattheij stond 32 jaar voor de klas bij Avans

stijn mattheij - max‘De hogere laboratoriumschool in Breda stond, toen ik er begon, bekend als het slechtste schoolgebouw van Nederland. We gaven les in aftandse barakken aan de Poolseweg. Mij maakte het niet uit, ik wilde graag lesgeven op een hbo.’ Docent Stijn Mattheij neemt na 32 jaar afscheid van Avans.

Mattheij heeft in drie decennia bij Avans en haar voorgangers veel zien veranderen, maar studenten zijn eigenlijk altijd hetzelfde gebleven. ‘Je hebt nu ijverige studenten en luie studenten, die had je dertig geleden ook. Nee, studenten zijn niet veranderd maar het hele onderwijssysteem eromheen natuurlijk wel.’

Onderwijskwaliteit

‘Als docent kon je eigenlijk jarenlang je gang gaan. Er waren geen modules en je gaf het hele studiejaar dezelfde vakken. Er gebeurden toen dingen die nu echt niet meer kunnen. Functioneringsgesprekken werden niet gehouden. De onderwijskwaliteit is nu veel meer gewaarborgd. De papieren rompslomp is daardoor wel enorm toegenomen.’

‘Ik heb de mooiste baan van de wereld’, zegt de docent van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu. ‘Ik ben de helft van mijn tijd bezig met onderwijs en voor de andere helft doe ik onderzoek voor het Centre Of Expertise Biobased Economy. Die combinatie van onderwijs en onderzoek vind ik heel waardevol. Het maakt je ook een betere docent.’

Praktijkgericht onderzoek
‘Had je mij tien tot vijftien jaar geleden gezegd dat onderzoek binnen het hbo van de grond is gekomen, dan had ik het niet geloofd. Die cultuur was er helemaal niet. Hogescholen gaven praktijkgericht onderwijs en dat was het. Maar het is een verrijking van je onderwijs.’

Mattheij is altijd verbonden geweest aan de ATGM. ‘Ik ben een tijdje gedetacheerd geweest bij Bouwkunde, daarnaast heb ik met een aantal anderen de opleiding Milieukunde opgezet en daar zochten we ook de verbinding met andere techniekstudies.’ Door van Milieukunde een Engelstalige opleiding te maken, is het studentaantal enorm gegroeid. ‘Je geeft les aan een groep extra gemotiveerde mensen die van heinde en verre komen om je lessen te volgen. Dat is erg dankbaar werk.’

Muziek maken
‘Een geleidelijk proces van afsterven’, zo noemt Mattheij zijn aanstaande pensionering. ‘In het onderwijs hebben we een jaarcyclus, dus het laatste jaar doe je voortdurend iets voor het laatst. Het is om gek van te worden. Vooral ook omdat collega’s je continu aanspreken op je aanstaande pensioen. Ik ga hierna niet vissen en lange reizen zie ik mijzelf ook niet maken. Ik ga wel flink muziek maken en samen met mijn partner Laura van natuur genieten. Ook blijf ik nog verbonden aan het Centre of Expertise.’

De afscheidsreceptie van Stijn Mattheij vindt plaats op 19 mei vanaf 16.00 uur in het Grand Café in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?