Terug naar overzicht

Studenten CMD ontwikkelen app voor kunstproject Eerste Wereldoorlog

Met een grote liefde voor historische plekken maakten L.J.A.D. Creyghton, docent bij de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost samen met schrijver Serge R. van Duijnhoven de tentoonstelling Hindenburgerline Project: Hadden we maar dezelfde taal gesproken. Studenten van Communication & Multimedia Design (CMD) Breda ontwikkelden daar een app bij.

In de fototentoonstelling en voor het boek Hindenburgerline Project: Hadden we maar dezelfde taal gesproken gesproken zijn de kunstenaars naar de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog gegaan die van België tot ver in Frankrijk loopt. Creyghton: ‘Er was veel ellende in die tijd, maar we hebben dagboekfragmenten gevonden van soldaten die ook mededogen voelden voor de vijand.’

Bezonvaux
Echte pareltjes
‘Hadden ze maar dezelfde taal gesproken,’ gaat hij verder. ‘Dan hadden ze misschien meer begrip voor elkaar kunnen opbrengen. Die fragmenten zijn echt pareltjes.’ In hun werk hebben Creyghton en Duijnhoven het reinigend vermogen van de mens en natuur naar voren willen brengen. ‘Er is bijna niets meer te zien van de oorlog, de natuur heeft zich volledig herstelt, maar jaarlijks sterven of raken er nog zo’n dertig mensen gewond door onontploft materiaal.’

Het duo vroeg verschillende schrijvers om teksten te maken bij de kunstwerken en schakelden de band Dichters Dansen Niet in om verschillende teksten ten gehore te brengen tijdens de tentoonstelling die tot en met 21 augustus in museum De Pont in Tilburg te zien is.

Collet-du-Linge

Studenten maken app
Om het boek en de expositie meer diepgang te geven, wilde Creyghton graag een app laten ontwikkelen door studenten van Avans. Hij klopte liever niet aan bij zijn eigen academie AKV|St.Joost. ‘Ik moet die studenten ook nog begeleiden en was bang dat dat zou botsen. Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur, opperde toen dat de opleiding CMD daar ook geschikt voor is.’

Erwin Haers en Niki van Mook, vierdejaarsstudenten CMD, waren nog opzoek naar een afstudeeropdracht en vonden deze in de vraag van Creyghton. Haers: ‘Het opzetten van deze app is een uitdagende opdracht. We hebben vooraf een goed gesprek gehad met Bert over zijn wensen. De samenwerking was erg goed.’

Loos-en-Gohelle

Verdieping en verbreding
De afgelopen weken zijn de studenten druk bezig geweest. ‘Met de app voegen we allemaal extra informatie toe aan de expositie. Filmpjes, muziek, omgevingsgeluiden. Je leidt jezelf als het ware rond langs de foto’s.’

Creyghton is enthousiast: ‘Ik ben erg blij met de applicatie. Zo is er bijvoorbeeld een historisch beeldfragment bij van de eerste keer in de geschiedenis dat een vlammenwerper werd gebruikt. Een vreselijk ding, maar interessant om te kunnen zien. Al die extra informatie moet je zien als een verdieping en verbreding van het boek en de expositie.’

Punt mag een exemplaar van het fotoboek Hadden we maar dezelfde taal gesproken weggeven. Kans maken? Mail dan naar punt@avans.nl onder vermelding van: Winactie fotoboek.

Punt. Of had jij nog wat?

L.J.A.D. Creyghton

De app is zgn. Webbased, dus onafhankelijk van platform te gebruiken. Dit is de link: hindenburgline.eu/app

2016-07-02 04:39:30

Hennie Monrooij

is de app in android of is deze ook voor IOS toegankelijk? Mooie kruisbestuiving!

2016-05-17 11:23:17

Meer lezen?