Terug naar overzicht

Studenten overwegen schadeclaim om bindend studieadvies

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) overweegt een rechtszaak tegen universiteiten en hogescholen die ten onrechte tweedejaars studenten hebben weggestuurd.

De onderwijsinstellingen kunnen wellicht een schadeclaim tegemoet zien. Het ISO en zijn rechtsbureau LSR roepen benadeelde studenten op om zich te melden. ‘We krijgen al tientallen telefoontjes van bezorgde ouders en boze studenten’, zegt ISO-voorzitter Linde de Nie.

Brandbrief
Vorige week bleek dat veel hogescholen en universiteiten de wet overtreden met hun bindend studieadvies. Het nieuws sloeg in als een bom. De PvdA riep minister Bussemaker naar het vragenuur van de Tweede Kamer, het ISO schreef een brandbrief en enkele onderwijsinstellingen beloofden prompt hun beleid te wijzigen.

Eerstejaars studenten moeten genoeg studiepunten behalen, bijvoorbeeld veertig van de zestig, om naar het tweede jaar te mogen. In hun tweede jaar moeten ze vaak de resterende punten van de propedeuse behalen, anders vliegen ze er alsnog uit. Die laatste eis druist echter tegen de wet in. Je mag maar één keer een bindend advies geven, stelt de rechter.

Kans van slagen
Het is de vraag of een rechtszaak kans van slagen heeft. Tegen een bindend studieadvies moet een student binnen zes weken in beroep gaan. Anders is het te laat en is het beroep niet meer ontvankelijk. Maar je zou een onterecht bindende studieadvies kunnen opvatten als een onrechtmatige daad of als het niet nakomen van een contractuele verplichting. In een civiele procedure zou je daarvoor een schadevergoeding kunnen eisen.

‘Hoe groter de groep is, hoe sneller je kunt besluiten om inderdaad te gaan procederen’, zegt Mark van den Hove van het Landelijk Studenten Rechtsbureau. ‘De kosten per student zijn dan lager en in een groep voelt een student zich ook veiliger.’

Er zijn ook huidige tweedejaars studenten die bijna tegen een bindend studieadvies aanlopen. Van den Hove hoopt dat hun onderwijsinstellingen ‘alsnog het licht gaan zien’. Anders zullen er veel rechtszaken volgen om het bsa aan te vechten, voorspelt hij.

Punt. Of had jij nog wat?

Kim

Als we dit twee jaar terug eens wisten, had ik nu geen 1,5 jaar studievertraging..

2016-06-04 12:17:21

Anonymous

Maar één keer een bindend studieadvies? Ik kreeg altijd een voorlopig en een bindend advies. Dus ze hadden een extra bijv. nw moeten verzinnen? En mijn bindend negatieve advies had ik besproken zonder rechter of overheid erbij te hoeven halen.

2016-05-31 23:37:22

Meer lezen?