Terug naar overzicht

Solliciteren 2.0: Maak slim gebruik van sociale media

Het einde van het studiejaar nadert, dus zijn veel studenten druk met afstuderen. Maar als je dan eindelijk dat felbegeerde papiertje op zak hebt, moet je op zoek naar een baan. Gelukkig heb je via sociale media een netwerk van professionals binnen handbereik.

Op een leuke functie reageren via een advertentie in een krant gebeurt nog maar weinig. Googelende recruiters en werkgevers gebruiken daarom steeds vaker sociale media bij hun wervings- en selectieproces. Zorg dus dat je zichtbaar én vindbaar bent op een manier die bij jou past.

LinkedIn & Twitter
LinkedIn is je virtuele visitekaartje en dus heel belangrijk in je zoektocht naar een leuke baan. Zorg voor een goed en volledig profiel. Bedenk voor je een profiel aanmaakt goed wie je bent, wat je kan en wat je wil gaan doen. Laat op LinkedIn de beste versie van jezelf zien maar blijf wel eerlijk.

Combineer je LinkedIn-pagina bijvoorbeeld met een Twitter-account voor netwerken en interactie met vakgenoten. Vul ook je Twitter-bio in, want een lege plek is gemiste advertentieruimte. Let op: je aanmelden is één ding, je profielen bijhouden een tweede. Dus ga actief aan de slag!

Facebook
Gebruik daarnaast je (privé) Facebookpagina zorgvuldig. Oftewel: scherm je kroegfoto’s af. Uit onderzoek onder recruiters is gebleken dat zij mogelijke kandidaten afwijzen om ongepaste foto’s of video’s en misplaatste opmerkingen. Bedenk ook dat alles wat je post of tweet er voor altijd staat en dat kan zowel voor als tegen je werken.

Netwerken
Het is gebleken dat je met een (online) netwerk van 150 personen echt goede resultaten kunt boeken. Ga dus actief op zoek naar nieuwe contacten. Dat kunnen collega’s, vakgenoten en recruiters zijn. Volg ze op Twitter en sluit je aan bij dezelfde groepen op LinkedIn. Gedaan? Ga dan virtueel met hen praten. Help anderen, stel vragen, deel informatie en kennis, like, reageer. En hou vol! Blijf jezelf positioneren en heb geduld.

Do’s & Don’ts
Ter afsluiting nog enkele adviezen over wat wel en wat vooral niet te doen gedurende je online zoektocht.

Wel:
– Wees interessant om te volgen
– Gebruik een duidelijke foto, investeer zo nodig in een professionele fotograaf
– Wees duidelijk in wat je te bieden hebt en wat je zoekt
– Ga op zoek naar mensen die je in je netwerk wil en volg gericht
– Wees sociaal, bedank mensen die je helpen

Niet:
– Ruzie zoeken
– Je huidige werkgever zwart maken
– Liegen of jezelf beter voordoen dan je bent
– Berichten de wereld in sturen als je geëmotioneerd en/of dronken bent

Dit en meer kun je lezen in ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’, geschreven door Fiona Stoop.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?