De universiteiten en hogescholen van Brabant en Limburg moeten samen een University of the Southern Netherlands vormen. Dat zegt de Tilburgse collegevoorzitter Koen Becking. Avansbestuursvoorzitter Paul Rüpp is enthousiast.
De hogeronderwijsinstellingen in Zuid Nederland zouden hun krachten moeten bundelen, zegt Becking vanmiddag in een toespraak bij de opening van het academische jaar.
Voordelen
Vanmorgen legde hij alvast aan BNR Nieuwsradio uit welke voordelen hij ziet. De onderwijsinstellingen kunnen samen zuiniger omgaan met belastinggeld, aantrekkelijker worden voor internationaal talent en meer financiering verwerven.
Becking heeft er al met een aantal collegevoorzitters en provinciale bestuurders over gesproken, laat hij via een woordvoerder weten. Maar de andere onderwijsinstellingen wisten niet dat hij het plan vandaag zou lanceren.
Ze wijzen het overigens niet meteen af. Maastricht is altijd bereid om in gesprek te gaan over samenwerking, laat collegevoorzitter Martin Paul via zijn woordvoerder weten. Het oorspronkelijke voorstel zou van de voormalige Maastrichtse rector Gerard Mols zijn geweest, “maar toen kwam er geen vervolg op”.
“Informeel komt het idee wel eens langs”, zegt ook een woordvoerder van de TU Eindhoven. “Samen met Tilburg hebben we de opleiding datascience opgericht. Maar een fusie van onderwijsinstellingen is hier helemaal geen topic. We werken al intensief samen met de vier technische universiteiten en met de Universiteit Utrecht. We kijken vooral vakinhoudelijk wat we voor elkaar kunnen betekenen.”
Avans
Avans Hogeschool reageert het meest enthousiast. “Ja, we hebben erover gesproken”, zegt collegevoorzitter Paul Rüpp. “Het is een zeer interessante ontwikkeling en we gaan onderzoeken op welke vlakken we elkaar kunnen versterken en aanvullen. De hogescholen gaan meer masteropleidingen ontwikkelen: dat doen we graag samen met de universiteiten. We kunnen ook het fundamentele onderzoek van universiteiten koppelen aan de toepassing ervan, waar hogescholen in gespecialiseerd zijn. En denk ook aan doorstroomprogramma’s van hogeschool naar universiteit.”
Zuyd Hogeschool kent de plannen nog niet, maar wil best met andere partijen spreken over mogelijke samenwerking “als dat toegevoegde waarde biedt aan onze studenten en dienstverlening”, laat een woordvoerder weten. De hogeschool werkt al regelmatig samen met Fontys en Avans op diverse gebieden. “Als er ideeën bestaan over hoe deze samenwerking verder verbeterd kan worden, staan we daarvoor open.”
Punt. Of had jij nog wat?