Terug naar overzicht

Minder Europese studenten naar Groot-Brittannië

Foto: Frankie Leon/FlickrHet Britse hoger onderwijs maakt zijn borst vast nat: uit de eerste voorlopige cijfers blijkt dat minder EU-studenten volgend jaar de oversteek zullen wagen.

Donderdag publiceerde Ucas, het inschrijfsysteem voor het hoger onderwijs in Groot-Brittannië, de eerste vooraanmeldingscijfers voor studiejaar 2017/18. Hieruit blijkt dat het aantal studenten afkomstig uit de Europese Unie in vergelijking met vorig jaar om deze tijd met 9 procent is afgenomen: van zo’n 6.800 studenten naar 6.240.

Het gaat om de aanmeldingen bij Oxford en Cambridge en een beperkt aantal opleidingen bij andere universiteiten, waaronder geneeskunde en tandheelkunde. De aanmeldingsdeadline lag daar op 15 oktober.

Boos
De Britse vereniging van universiteiten is boos op de regering, die Europese studenten lang in onzekerheid hield. “Vier dagen voor het verstrijken van de deadline kwam er pas een verklaring waarin de overheid beloofde dat EU-studenten er financieel niet op achteruit gaan”, zegt directrice Nicola Dandridge van Universities UK in The Guardian.

Collegegeld
Toen pas zegde de regering toe dat EU-studenten hetzelfde collegegeld van 9.000 pond blijven betalen als Britse bachelorstudenten en dat ze ook aanspraak kunnen maken op dezelfde leningen en subsidies.

Overigens ziet Oxford de studentenaantallen uit de EU juist stijgen met 1 procent. Cambridge daarentegen meldt een terugloop van 14 procent, terwijl het totale aantal aanmeldingen bij beide universiteiten steeg.

Dat laatste zou kunnen komen door het groeiende aantal studenten uit andere continenten dat zich blijkbaar niet laat afschrikken door berichten dat de Britse regering overweegt om minder buitenlandse studenten toe te laten.

De definitieve aanmeldcijfers van alle universiteiten worden pas na januari bekendgemaakt, wanneer de deadline voor andere universiteiten ook is verstreken.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?