Terug naar overzicht

Recensie: Max Havelaar met Zombies biedt frisse kijk op Nederlandse klassieker

Het Max Havelaar fair trade merk is inmiddels bekender dan het boek van Multatuli dat op veel leeslijsten prijkt maar waarvan scholieren vaak alleen de samenvatting gelezen hebben. En dat is jammer want Max Havelaar is, zeker nu het debat over de Nederlandse geschiedenis op alle plekken van de samenleving volop gevoerd wordt, een onmisbaar boek.

max-havelaar-met-zombies-martijn-adelmund-coverToen Martijn Adelmund, geïnspireerd door een best seller als Pride and Prejudice and Zombies, op zoek ging naar Nederlandse literatuur voor een zombie bewerking, werd hij gewezen op de mogelijkheden die Max Havelaar biedt. Mogelijkheden die Adelmund volop benut.

Wie nu een horrorverhaal verwacht vol rondvliegende ledematen, komt met Max Havelaar met Zombies wel bedrogen uit. Zo houdt Adelmund de vertelstijl van Multatuli in tact. Het boek volgt enigszins de opzet van de klassieker en komt daardoor wat trager op gang dan de meeste spannende boeken.

Onderdrukking
Knap is hoe de schrijver ‘Slapers’, zoals de zombies genoemd worden, verwerkt in het verhaal over de onderdrukking van de Indische bevolking door lokale leiders en Nederlandse ambtenaren. Max Havelaar wordt hierdoor een held die niet alleen oog heeft voor de ongelijkheid en armoede maar daarnaast ook een reputatie heeft hoog te houden als zombiedoder.

Om het boek een natuurlijk verloop te geven, put Adelmund overigens voor sommige hoofdstukken uit die andere klassieker over Nederlands-Indie: De Stille Kracht van Couperus. Door deze mix is een boek ontstaan dat zowel lezers van klassieke literatuur als liefhebbers van het betere griezelwerk met veel plezier lezen.

Nieuw leven
Max Havelaar met Zombies is beter leesbaar dan het originele boek en hét bewijs dat ook Nederlandse klassiekers zich lenen voor een zombification. Het is een boek over ondoden dat een klassieker nieuw leven in blaast.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?