Terug naar overzicht

Gaan studenten betalen voor selectie?

geldmunteurobezuinigen2-1920Studenten hoeven niet meer te betalen voor selectieprocedures, beloofde minister Bussemaker in september. Maar in een wetsvoorstel staat nu dat er mogelijk toch geld aan studenten gevraagd kan worden.

De bepaling in het wetsvoorstel dat de Tweede Kamer begin deze maand ontving, staat tegenover de eerdere uitspraken van de minister. Instellingen kunnen in sommige gevallen toch toestemming krijgen van de minister om selectiekosten in rekening te brengen.

Behoorlijk bestuur
Volgens een woordvoerder van de minister is er geen sprake van een tegenstelling. De minister zal deze toestemming zelf zeker niet geven. Ze kan echter niet in de toekomst kijken. De bepaling is volgens de woordvoerder blijven staan in het kader van behoorlijk bestuur; een opvolger heeft zo de mogelijkheid alsnog toestemming te geven zonder de hele wet te hoeven wijzigen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is onaangenaam verrast door de bepaling: “Het is überhaupt te gek voor woorden dat instellingen de kosten voor selectie bij de student neer willen leggen, terwijl ze zelf graag willen selecteren. We zijn blij dat de minister heeft gezegd de maatregel niet in te voeren, maar op deze manier kunnen we er niet zeker van zijn dat het voorlopig niet ingevoerd gaat worden”, aldus voorzitter Jarmo Berkhout.

Het wetsvoorstel stond eigenlijk op de Tweede Kamer agenda van 18 januari 2017, maar de behandeling is uitgesteld. De intentie is om het gehele wetsvoorstel voor het verkiezingsreces van 24 februari 2017 in behandeling te nemen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?