Terug naar overzicht

Recensie: roerige jaren 80 en onverwerkt verleden in Hazer

De 17-jarige Rogi is klaar met de middelbare school en gaat studeren. Het moment voor zijn ouders om het huis te verkopen en te emigreren naar Ierland. In zijn zoektocht naar woonruimte komt Rogi terecht in een gekraakt politiebureau: Hazer. Daar raakt hij verwikkeld in de wereld van punk, krakersrellen en jongerenwerkloosheid.

hazer-jeroen-thijssen-boek-cover-9789046821398De Vughtse schrijver Jeroen Thijssen schetst in Hazer de uitzichtloosheid waar veel jongeren tijdens de economische crisis van de jaren 80 mee te maken kregen. Er was een tekort aan betaalbare woningen en de werkloosheid nam fors toe. Net-afgestudeerden verbleven hele dagen in het arbeidsbureau in de hoop op een baan.

Goed en kwaad
Hoofdpersoon Rogi is verlaten door zijn ouders en vindt in de medebewoners van het gekraakte politiebureau een nieuwe familie. Een familie die dezelfde trekken heeft als zijn echte familie en waarin vooral gezwegen wordt over goed en kwaad, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe slechter het gaat met Rogi’s studie en het contact met zijn ouders in Ierland, des te prominenter wordt zijn plaats in de Hazer. De woongemeenschap vormt steeds meer een afspiegeling van de maatschappij. Drugsverslaafden worden uit het pand verjaagd, er komen bewonersvergaderingen en verantwoordelijkheden.

Minder
Hazer is een coming of age verhaal, een familiegeschiedenis en een schets van een periode in de Nederlandse geschiedenis. Daardoor doet het allemaal nogal wat veel aan. Met minder verhaallijnen had het boek krachtiger uitgepakt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?