Terug naar overzicht

‘Jonge mensen zijn de hoop van Nederland’

Fotografie: Imara Angulo Vidal
Angaangaq Angakkorsuaq, een Eskimo uit Groenland, maar bovenal sjamaan, spiritueel leider en storyteller, sprak gisteren bij Avans in Breda over persoonlijk leiderschap. “Een leider moet met verschillende mensen verbinding kunnen maken.”

Angaangaq, wat ‘de man die op zijn oom lijkt’ betekent, was in Breda op uitnodiging van FutureFields, een interactief platform dat verbinding maakt tussen het werkveld en de opleidingen Commerciële Economie en Small Business en Retail Management. Hij benadrukte in zijn lezing de grote verantwoordelijkheid van docenten. Zij moeten ervoor zorgen dat jongeren ontwaken. “Ze zijn de hoop van Nederland.”

Oude manier van denken
“Jonge mensen moeten anders denken, de oude manier van denken waarin geld, politiek en religie het belangrijkst is, werkt niet. Het verschil tussen arm en rijk is groot, mensen doden elkaar uit naam van hun religie.” Hoe jongeren hun denken kunnen veranderen, benoemt Angaangaq niet concreet.

Naast de serieuze boodschap, was er ook ruimte voor een grap. “Ik ben oud, maar ik zie er niet zo uit”, zei Angaangaq. “Ik gebruik L’Oreal.” Hij vertelde dat hij de wereld over reist om de boodschap van de ouderen van zijn volk over te brengen. Dat bracht hem al in 68 landen. Hij ontmoette vele royals, presidenten en minister-presidenten.

Verbinding maken
“Naar Amsterdam moet je niet gaan”, vindt de spiritueel leider. “Ze kennen je niet daar, zeggen geen goedemorgen. Maar als je hallo zegt, verander je de wereld. Mensen zijn niet anders dan jij. Je kunt pas een leider zijn als je met verschillende mensen verbinding kunt maken.” Nederland heeft leiderschap nodig, meent Angaangaq. “Niet van Den Haag of de VN, maar van jullie”, gaf hij de aanwezige studenten mee.

Punt. Of had jij nog wat?

Jeffrey

“Jonge mensen moeten anders denken, de oude manier van denken waarin geld, politiek en religie het belangrijkst is, werkt niet.'' Wat werkt dan wel? Wij worden opgeleid zodat wij passen in de huidige bedrijfscultuur dus wij ''kennen niets beters''.

2017-04-18 11:10:55

Meer lezen?