Terug naar overzicht

Een marathon rennen, hoe doe je dat?

Hardlopen doet iedereen wel eens. Een rondje van vijf of tien kilometer? Dat is redelijk te doen. Maar een marathon van 42 kilometer? Dat is andere koek en vergt veel meer van je lichaam. Vierdejaars Pabostudent Jop van der Steen vertelt hoe hij zich voorbereidt op de eerste Tilburgse marathon aankomende zondag.

De Tilburg Ten Miles in september is vaste prik voor Jop. Hij rende daarnaast ook al tien keer een halve marathon. Maar een hele marathon, dat werd hem afgeraden door zijn trainer. “Daar moet je eigenlijk 25 voor zijn want het is heel belastend voor je lichaam.” Jop is nu 23 en rent toch de marathon, een bucketlistdingetje. “Dit wil ik al sinds ik begon met rennen.”

Zeven dagen per week
Half februari begon Jop met de voorbereidingen. Zeven dagen per week. “Langzaamaan bouwde ik het aantal kilometers op, elke week rende ik vijf kilometer verder. Daarnaast oefende ik op marathontempo, dat houdt in dat je wat langzamer rent zodat je een langere afstand beter kunt volhouden. De langste afstand die ik gerend heb is 35 kilometer. 42 kilometer heb ik nog niet eerder gerend maar volgens mijn trainer houd je die laatste zeven tijdens de marathon zelf dan ook wel vol.” Naast hardlopen, doet Jop ook aan krachttraining. “Dat is goed voor je houding, zodat je recht blijft lopen tijdens het rennen.”

Eten en drinken
Jop is fit en hoopt de marathon in tweeënhalf uur te voltooien. De meeste mensen doen er ongeveer vier uur over. Dat is lang, hoe doe je dat dan met eten en drinken? “Tijdens de marathon moet je bij elke waterpost drinken. Ik neem alleen sponzen aan als er niet teveel wind staat, anders koel je teveel af. Tijdens de training ben ik begonnen met het innemen van speciale gelzakjes. Het is mega zoet en kleverig, het is niet mijn favoriet. In de gel zitten heel veel snelle koolhydraten zoals suikers die je lichaam snel opneemt. Tijdens de marathon neem ik er drie mee voor onderweg.”

Pasta bunkeren
In aanloop naar de marathon drinkt hij erg veel water en let hij op zijn voeding. “Ongezond eten doe ik sowieso niet. Verder eet ik nu heel erg veel pasta omdat daar veel koolhydraten in zitten.” Momenteel houdt de sporter drie dagen rust. “Ik verveel me nu wel, haha”, vertelt hij. Maar zo kan hij zondag knallen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?