Zelfs tijdens het schrijven van deze column heb ik zowel mijn telefoon naast me liggen als drie vensters internetonzin open staan op m’n laptop. Social media hebben mijn toch al magere concentratievermogen compleet verwoest. Ik lees van alles over terrorisme, oorlog en conflict, maar niemand heeft het over de aanslag die bloggers, vloggers en huismoeders met een laptop jaren geleden al gepland hebben op mijn mentale gesteldheid. Alsof de hele internettende wereld een complot heeft gesmeed om mijn succes te dwarsbomen. Een soort geïnjecteerde zelfcensuur om mijn gedachten niet te kunnen publiceren.
Maar serieus, als het straks lijkt alsof dit slechts wat willekeurige onsamenhangende zinnen zijn, dan komt dat omdat ik na elke regel even Facebook check. Ik kijk filmpjes van maximaal dertig seconden, lees titels van vijf verschillende artikelen die hetzelfde melden en ik bekijk foto’s van mensen die ik niet mag. Daarna neem ik een koffiepauze.
‘Ik heb al zes afspeellijsten op Spotify geshuffled, drie nieuwe Tindermatches en een filmpje uitgezocht om te Netflixen’
Het kostte me een uur om tot hier te komen, als je nog steeds leest doe je het al beter dan ik. Inmiddels heb ik wel zes verschillende afspeellijsten op Spotify geshuffled, drie nieuwe Tindermatches en alvast een filmpje uitgezocht om te Netflixen vanavond. Als ik het zo stel lijkt het best een prestatie, maar we verspillen zoveel tijd aan inhoudsloos entertainment tegenwoordig.
Ik zeg ‘we’ omdat ik weet dat ik niet de enige ben met dat probleem. Het is of onze generatie een collectief concentratieprobleem heeft. Of deze overload aan social media-onzin de oorzaak of juist het antwoord op deze trend is durf ik niet te zeggen. Kip of ei? Zijn we uit verveling naar social media gaan verlangen of heeft Mark Zuckerberg onze spanningsboog verpest?
Studenten grijpen massaal naar Ritalin en het door-en-voor-studenten legale alternatief daarvoor. Als je het mij vraagt is het een probleem dat als een soort taboe onder het bed geschoven wordt, naast alcoholisme onder studenten en alle gigabytes internetporno die niemand kijkt maar die wel worden gedownload. Geen dingen om trots op te zijn, maar daardoor niet minder belangrijk.
‘Een vreemde taal leren geeft meer voldoening dan je vrienden taggen op Facebook’
Hoewel ik vast en zeker niet de juiste persoon ben ga ik toch twee tips geven om je tentamentijd wat effectiever te maken, naast de overduidelijke maatregel om al je social media tijdelijk te verwijderen. De eerste tip is om naast je studie een vreemde taal te leren, pak je Frans of Duits weer op om die gaten in je concentratie op te vullen. Je kunt nu zelfs Swahili leren op Duolingo. Het stimuleert, motiveert en geeft meer voldoening dan je vrienden taggen op Facebook.
Ten tweede schijnt het te werken om jezelf aan te leren om langere teksten te lezen. Start je dag met de krant, een roman of lees gewoon eens een artikel op internet helemaal tot het einde uit. Enfin, als je zonder moeite deze column hebt uitgelezen hoef je je niet druk te maken.
Bram van der Heijde is vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde in Tilburg
studente avans tilburg
Ik heb een jaar geleden mijn fb-account verwijderd en ik bezoek youtube zelden. Sinds ik geen fb-account meer heb (twitter etc. heb ik sowieso al niet) heb ik veel meer vrije tijd. Na een maand geen facebook merkte ik al het grote verschil.