De werkdruk is nog altijd hoog in het hbo. 11 procent van de werknemers meldt zich om die reden weleens ziek, blijkt uit nieuw onderzoek. Gelukkig hebben ze wel plezier in hun baan.
Het blijft een heet hangijzer in het hoger onderwijs: de werkdruk. Vooral docenten vinden dat ze hard moeten werken, staat in een nieuw rapport van Zestor, het fonds van werkgevers en vakbonden dat de arbeidsmarkt en het personeelsbeleid van het hbo bestudeert.
Ruim driekwart van het hbo-personeel is tevreden of zeer tevreden met het werk, meldt Zestor, en dat is iets meer dan twee jaar geleden. De medewerkers geven bijvoorbeeld een acht voor het plezier en de afwisseling in hun werk. De arbeidsvoorwaarden scoren een zeven.
Balans
Maar ze moeten keihard werken, vinden vooral de docenten. Voor de tijd die beschikbaar is om hun werk te doen, geven ze gemiddeld een 5,2. Dat is de enige echte onvoldoende in het hele tevredenheidsonderzoek. De balans tussen werk en privé krijgt bijvoorbeeld een zuinige 6,2.
Het ondersteunende personeel heeft er minder last van. Dat waardeert de beschikbare tijd met een 6,7: maar liefst anderhalve punt hoger dan de lesgevende collega’s.
De onderzoekers kunnen wel verklaren hoe dat komt. “Ondersteuners kennen vaak vastomlijnde werktijden (‘negen tot vijf’) waardoor er bij hen een strikte scheiding tussen werk en privé bestaat”, schrijven ze. “Docenten nemen hun werk vaak mee naar huis. Daar bereiden ze lessen voor, corrigeren ze tentamens of ontwerpen ze nieuwe lesmodules. Het gevolg is dat werk en privé door elkaar gaan lopen.”
Ziek
11 procent van alle medewerkers (docenten én ondersteuners) heeft zich in 2016 weleens ziekgemeld vanwege de werkdruk. Misschien is dat aandeel onder docenten hoger, aangezien die meer werkdruk ervaren, maar dat weet Zestor niet.
“Daar staat tegenover dat ze de werkdruk mentaal aankunnen én dat ze het thema kunnen bespreken met hun direct leidinggevende”, aldus het rapport. Inderdaad geven ze voor hun eigen mentale gesteldheid een 7,4 en krijgt de bespreekbaarheid van de werkdruk een 6,5.
Punt. Of had jij nog wat?