Terug naar overzicht

Het ‘geduld met corpsballen’ is op in Amsterdam

 

foto: Facebook.com/RKSVAlbertusNiet alleen in Groningen neemt de kritiek op studentverenigingen toe. Ook in het centrum van Amsterdam wordt steeds harder geklaagd over bewoners van dispuutshuizen, die voor veel overlast zouden zorgen.

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool “raakt het geduld met corpsballen op”. Daarom wil de gemeente de deze zomer aangenomen ‘aso-wet’ inzetten. Daarmee kunnen behalve huurders van woningcorporaties ook eigenaren van koopwoningen op straat worden gezet.

Omwonenden klagen van terreur
Steen des aanstoots is het huis van een dispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps, waar omwonenden al jaren last van hebben. Ze klagen over verstoorde nachtrust en rotzooi op de stoep en zijn het zat om “geterroriseerd” te worden. Volgens Het Parool geven zo’n vijftien dispuutshuizen in Amsterdam overlast.

Studentenverenigingen liggen sowieso steeds meer onder vuur. Na meerdere incidenten bij het Groningse corps Vindicat hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de bestuursbeurzen van de vereniging voorwaardelijk stopgezet.

De TU Delft was in juni minder coulant en ontnam studentenvereniging Virgiel direct alle beurzen. Het bestuur had verzwegen dat een studente aan haar ontgroening een hersenschudding had overgehouden. Ze liep daardoor een half jaar studievertraging op.

Eenzijdige berichtgeving
Vice-preses Ruben Puylaert van de Landelijke Kamer van Verenigingen reageerde vandaag bij Radio 1 op alle ophef: “De berichtgeving is wat eenzijdig. Als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan, moet dat natuurlijk worden gemeld. Maar er is ook een andere kant.”

Volgens hem worden incidenten in de media breed uitgemeten, terwijl er amper aandacht is voor de positieve kanten van het verenigingsleven. “Veel verenigingen zijn al honderd jaar plekken om jezelf te ontwikkelen en een fantastische studententijd te hebben. En in Utrecht, waar ik zelf studeer, is afgelopen jaar 150 duizend euro opgehaald voor een goed doel. Dat zijn berichten die je minder leest.”

Punt. Of had jij nog wat?

Sjenkie

Gelukkig hebben we deze ellende in het zuiden niet.

2017-10-19 15:44:35

Meer lezen?