Terug naar overzicht

Kwart supermarktkippen resistent tegen antibiotica blijkt uit onderzoek Avans en Amphia

Foto: Pixabay.comEen kwart van de kip die te koop is in Nederlandse supermarkten is resistent tegen het antibioticum colistine, dat wordt gezien als laatste redmiddel bij een gevaarlijke infectie. Dat blijkt uit afstudeeronderzoek van Nick van Spreuwel, net-afgestudeerd bij Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek.

Steeds vaker blijken bacteriën zich zo te evolueren dat ze resistent zijn tegen antibiotica. Deze zogeheten superbacteriën vormen een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Op dit moment overlijden in Europa zo’n 25.000 mensen per jaar omdat ze infecties hebben met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Het Laboratorium Microbiologie en Infectiepreventie (LMI) van het Amphia Ziekenhuis en de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) van Avans doen gezamenlijk onderzoek naar deze bacteriën.

Supermarktkip
Nick deed zijn onderzoek onder begeleiding van arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ze gebruikten een nieuwe testmethode om te meten welk percentage supermarktkip ongevoelig was voor het antibioticum colistine. Het percentage bleek veel hoger dan bij eerdere testen. Van de kippen met vrije uitloop bleek 14 procent besmet met bacteriën die niet reageren op colistine en bij reguliere kippen lag het percentage op 30 procent. “We waren wel verrast. Zo’n hoog percentage hadden we niet verwacht”, vertelt Nick.

Het is reden tot zorg omdat colistine één van de laatste antibiotica is die gebruikt kunnen worden in gevallen waarin patiënten bacteriële infecties hebben die resistent zijn voor de gangbare antibiotica. “Het is zorgwekkend, we moeten schaars omgaan met antibiotica”, zegt Nick. Maar volgens hem is er geen reden tot paniek. “In Nederland noemen we de door ons gevonden waarden hoog, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Zuid-Europese landen scoren we eigenlijk laag.”

Veehouderij
Colistine is in het verleden veel gebruikt in de Nederlandse veehouderij, dat kan een verklaring zijn voor de hoge waarden die gevonden zijn. Sinds colistine ook gebruikt wordt als antibiotica voor mensen, is het gebruik in de veeteelt verminderd. “Dat betekent dat de resistentie de komende jaren ook omlaag gaat”, legt Nick uit.

Ook Kluytmans ziet geen direct gevaar. “Colistine wordt hier bijna niet voor mensen gebruikt. We hebben het nog niet nodig, omdat andere antibiotica nog voldoende werken. In landen waar de resistentie toeneemt, hebben ze vaak geen andere optie”, zegt hij tegen Nu.nl.

Nick is na zijn afstuderen begonnen aan een pre-master in Groningen. Hij pleit voor een vervolgonderzoek naar antimicrobiële resistentie bij mensen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?