Terug naar overzicht

Achttienjarigen zeggen vaker ‘nee’ tegen donorregister

Als jij vandaag of morgen overlijdt, mogen wij dan doodzieke mensen helpen met jouw organen? Nee, antwoordt ruim een kwart van de achttienjarigen op die vraag van het Donorregister.

Alle achttienjarigen krijgen een brief van het Donorregister met de vraag of ze donor willen worden. Dit jaar zei 28,5 procent daar nee tegen. In tien jaar tijd is het percentage nee-zeggers niet meer zo groot geweest.

Donorweek
Misschien kunnen ze er nog eens over nadenken nu de jaarlijkse Donorweek is aangebroken. Het motto is deze keer: Een leven redden. Je hebt het in je. De Transplantatiestichting hoopt dat alle Nederlanders zich laten registreren in het Donorregister, ook als ze nee zeggen.

De meeste jongeren vinden het prima om organen te doneren als ze eenmaal zijn overleden. Meer dan zestig procent zegt ronduit ja, soms met uitzondering van bepaalde organen zoals het netvlies. Een kleinere groep (één op de tien) laat de beslissing aan de nabestaanden over.

Waarom dan opeens meer jongeren laten weten dat ze géén donor willen zijn? Vorig jaar nam de Tweede Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid van één stem een wetsvoorstel aan van D66. Iedereen is donor, staat daarin, tenzij men bezwaar maakt. Nu is het nog andersom. Je bent alleen donor als je daar expliciet voor kiest, en anders niet.

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel is nog niet door de Eerste Kamer en gaat daar waarschijnlijk stranden, maar het nieuws heeft vast veel jongeren aan het denken gezet, vermoedt een woordvoerder van de Transplantatiestichting. Dat zou het hogere aantal nee-zeggers kunnen verklaren.

Inderdaad is de respons op de brief van de stichting hoger dan in de meeste andere jaren. Meer mensen hebben dus hun keuze laten vastleggen. Daar zaten kennelijk ook meer mensen met bezwaren tussen.

Overigens willen veel jongeren hun organen best doneren en de hoogopgeleiden onder hen zijn nog enthousiaster.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?