Terug naar overzicht

De bitcoin uitgelegd door deskundige en Avansstudent Matthijs

Overal hoor je over bitcoins. Dat het een digitale munteenheid is, weet je waarschijnlijk wel, maar verder? Matthijs Harmsen, student Advanced Business Creation (ABC) in Den Bosch, houdt zich dagelijks bezig met bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie en kan je er alles helder over uitleggen.

Een paar jaar geleden dook de bitcoin op: een nieuw digitaal betaalmiddel. Deskundigen waren sceptisch en het werd afgeschilderd als een middel om makkelijk geld wit te wassen. Niemand kon toen vermoeden hoe populair en bekend de nieuwe digitale valuta een paar jaar later zou zijn.

Student Advanced Business Creation Matthijs Harmsen kwam een aantal jaar geleden in aanraking met bitcoins: “Ze waren destijds alleen verkrijgbaar bij een Japanse bitcoin exchange. Je moest eerst geld overboeken naar een buitenlandse bankrekening en het duurde weken voordat je ze digitaal binnen kreeg.”

Tientallen bedrijfjes
Dat gaat inmiddels een stuk gemakkelijker via een van de tientallen bedrijfjes waar je via direct via iDEAL cryptocurrencies, waaronder bitcoins, kunt kopen. De Nederlandse start-up BTC Direct, waar Matthijs voor werkt, is zo’n bedrijfje. “Om bitcoins te ontvangen of te versturen heb je een bitcoinadres nodig, dat wordt gevraagd als je voor de eerste keer bitcoins bestelt. Een bitcoinadres kun je vergelijken met het rekeningnummer van je bank. De gekochte bitcoins bewaar je in een digitale portemonnee, een zogenaamde bitcoin wallet.”

Matthijs: “Wat ik zo interessant vind aan bitcoin is dat je niemand hoeft te vertrouwen in het netwerk, je vertrouwt op de achterliggende technologie, de blockchain.”

Betalen met bitcoin
De laatste maanden is het sky high gegaan met de waarde van de bitcoin. Op het moment van schrijven is één bitcoin 4.916 euro waard. De schaarste maakt dat het betaalmiddel zo gewild is. Zo zijn er bijvoorbeeld maximaal 21 miljoen bitcoins beschikbaar. Die worden vrijgegeven door een te lastig te kraken code die om de zoveel tijd bitcoins “vrijgeeft”.

Steeds meer bedrijven accepteren het als betaalmiddel. “Ik heb gisteren nog een pizza besteld bij Thuisbezorgd en die betaald in bitcoin”, vertelt Matthijs. “In bijvoorbeeld Arnhem zijn er meer dan honderd plekken waar je met de cryptocurrency kunt betalen.”

Matthijs gelooft dat we pas aan het begin van de transitie staan en ziet volop mogelijkheden. “Het voordeel van cryptocurrencies is dat de bezitters de waarde heel simpel kunnen versturen naar iedereen in de wereld met een internetverbinding. Bitcoin lijkt me vooral interessant voor opkomende economieën in Azië en Afrika waar niet iedereen beschikt over een bankrekening. Met bitcoin kun je wereldwijd geld ontvangen en je eigen bank zijn.”

Beleggen
Beleggen in cryptocurrencies kan vanaf 10 euro. Volgens de ABC-student is het vooral belangrijk om de basis te begrijpen en hoe de technologie werkt voordat je er serieus in wilt beleggen. Want ondanks dat de bitcoin populair is, kan de waarde ook zo weer dalen. Zo maakte China begin september bekend cryptocurrencies te blokkeren. Dat was meteen van invloed op de waarde.

Punt. Of had jij nog wat?

Kapitalist

En het feit dat institutionele beleggers en specialisten er ver uit de buurt blijven zou toch een signaal moeten zijn. Trap er niet in!

2017-10-28 16:12:54

Kapitalist

Bitcoins zijn niet gereguleerd en vallen buiten het toezicht van toezichthouders. In het geval van een koersdaling is er dus geen bodem en zullen de exchanges de inleg niet kunnen terugbetalen. Daarnaast is de technologie eenvoudig te kopiëren...

2017-10-28 16:11:36

Kapitalist

De intrinsieke waarde van een Bitcoin is 0. De waarde stijgt alleen omdat Bitcoin evangelisten de koers omhoog praten en mensen erin 'geloven'. Zodra de koers een flinke correctie krijgt zal er paniek ontstaan en stort de koers in elkaar.

2017-10-28 16:09:14

Rico

http://echtesprookjes.nl/contekst/bitcoin-is-geen-goud zo kan je bitcoin ook uitleggen. het is niet heel moeilijk Rico

2017-10-26 19:59:18

Meer lezen?