Terug naar overzicht

Recensie: kaaskoppen als vluchteling en Noord-Afrikanen als autochtonen in originele roman

Wat als Nederlanders moeten vluchten naar een voor hen totaal ander land? Hoe gedijen ‘wij’ binnen een andere cultuur? Met Tot Bloed Op Het Droge draait schrijver Jerry Goossens de actualiteit om wat leidt tot een originele what if roman.

Christiaan is een tweede generatie Kaaskop in Noord-Afrika. Zijn ouders zijn na de definitieve watersnoodramp gevlucht naar Noord-Afrika waar zij en andere Nederlanders een nieuw bestaan opbouwen zonder de eigen identiteit los te willen laten. Ze werken in de hasjteelt, drinken na de kerk op zondag jenever en kunnen redelijk met de autochtone bevolking opschieten, zolang hun werelden gescheiden blijven.

Dit boek van Goossens past in de traditie van what if verhalen. De schrijver beschrijft daarin een alternatieve realiteit die overeenkomsten toont met de wereld zoals we die kennen. Een van de beste boeken in dit genre is Het Complot Tegen Amerika van Philip Roth.

Botsende culturen
Door van Nederlanders vluchtelingen te maken en van Afrikanen autochtonen laat Goossens op een originele manier zien wat de impact is van immigratie. Hij beschrijft hoe de Nederlandse cultuur botst met wat elders gangbaar is en tot wat voor spanningen dit leidt. Tot Bloed Op Het Droge biedt een alternatieve kijk op de huidige vluchtelingenproblematiek en is daarnaast een spannende, originele roman.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?