Terug naar overzicht

Gaat nieuwe app Vero ‘de grote vier’, Facebook, Snapchat, Instagram en Twitter, voorbij?

Geen advertenties, geen algoritmes die je feed bepalen en vervuilen en je privacy wordt, naar eigen zeggen, volledig gewaarborgd. Dat is de onlangs gelanceerde app Vero in een notendop. De app heeft de potentie om Instagram, Facebook, Snapchat en Twitter voorbij te gaan.

Het woord Vero is Italiaans voor ‘echt’ en meteen de ideologie achter de app: volgens de makers is de app een ‘relationship first social network’. “We don’t use algorithms and we don’t want your big data”, zei mede appbedenker Ayman Hariri vorig jaar in een interview met Forbes.

Wanneer je wat plaatst op Vero, kun je kiezen om films, muziek, boeken, plekken, foto’s en video’s te plaatsen. Ook chatten behoort tot de mogelijkheid. Daardoor voelt de app heel compleet. Je deelt niet perse alleen een status, maar altijd een stuk extra content daarbij. Zoals naar welke muziek je op dat moment luistert. Vervolgens kun je kiezen voor wie dit zichtbaar is: alleen ‘goede vrienden’, ‘vrienden’, ‘bekenden’ en/of volgers. In die volgorde. Dit kun je op de profielen van je connecties zelf instellen.

Gebruiksvriendelijkheid
Het eerste dat opvalt: de hoge gebruikersvriendelijkheid van Vero. Alles is overzichtelijk dankzij de voor zichzelf sprekende iconen rechts bovenin. Waar het bij andere apps nog even zoeken en uitproberen is voor je het helemaal door hebt, is dat bij Vero totaal niet nodig. Ook al is de achtergrond donker, toch is de vormgeving rustgevend.

Geen big data en advertenties
Waar ‘de grote vier’ allemaal beursgenoteerd zijn en alle data van jou verzamelen om te gebruiken, gaat dat met Vero nooit gebeuren, zeggen de bedenkers. Hoe de app inkomsten genereert als er geen advertenties zijn? In de toekomst zullen gebruikers per jaar moeten betalen, een bedrag gelijk aan een paar kopjes koffie. De eerste miljoen gebruikers die zich aanmelden, mogen de rest van hun leven de app gratis gebruiken.

Potentie
Word je moe van familieleden die telkens ‘winacties’ op Facebook delen, tijdlijn vervuilende advertenties en het missen van berichten van vrienden? Dan kan Vero een interessante app voor je zijn om te downloaden. Het heeft alle goede functies van ‘de grote vier’ gebundeld en daardoor zeker de potentie om die apps voorbij te streven. Alleen al vanwege het privacy aspect, is het interessant om over te stappen.

Of Vero daadwerkelijk zó groot gaat worden, is nog afwachten. In het verleden werd hetzelfde gezegd over Telegram, Vine en Periscope. Grote kans dat jij die drie ook niet meer gebruikt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?