Terug naar overzicht

Big Brother ligt op de loer en #DeleteFacebook is trending

Dat Facebook veel over jou weet, is al lang geen geheim meer. Maar volgens onderzoek van securityspecialist Gemalto weet 9 van de 10 Nederlanders niet dat ook andere bedrijven beschikken over hun persoonlijke gegevens. Gevaarlijk, want in jouw persoonlijke data zit vaak een hoop belangrijke informatie verborgen.

De laatste tijd ligt vooral Facebook zwaar onder vuur omdat bekend werd dat informatie van 50 miljoen gebruikers misbruikt is bij politieke campagnes. Onder de hashtag #DeleteFacebook verwijderen steeds meer mensen hun account. De onthullingen over de privacy-schendingen leiden tot de grootste dieptepunt van het bedrijf tot nu toe. En degenen die hun account nog hebben, maken zich steeds meer zorgen over hun privacy.

Het kan tot 90 dagen duren voor alles is verwijderd

Hoe deactiveer of verwijder je Facebook?
Bij instellingen klik je door op algemene accountinstellingen en zie je het menu account beheren. Daar kun je kiezen voor de optie je account deactiveren. Doe je dat, dan wordt je profiel uitgeschakeld tot jij ‘m weer activeert.

Echt verwijderen kost iets meer moeite. Verwijderen doe je via deze link, die je kunt vinden door naar de helppagina Hoe kan ik mijn account permanent verwijderen te gaan. Als je je account verwijdert, wordt in principe alles over jou van de Facebookservers gewist: je voorkeuren, je likes, je posts, je foto’s, enzovoorts. Het kan tot 90 dagen duren voor alles is verwijderd.

Onduidelijkheid
Toch is er onduidelijkheid over wat er met je gegevens gebeurt als je profiel niet meer bestaat. Facebook zegt op zijn helppagina zelf dat kopieën van sommige items mogelijk in een database blijven staan.

Ook data-expert en Avansstudent Chris Schoonens geeft tips om je online te beschermen tegen nieuwsgierige advertentiebedrijven en hackers.

Veilig wachtwoord met Lastpass
Lastpass is een zogeheten wachtwoordmanager, die al jouw wachtwoorden onthoudt. “Veel mensen zijn bang dat hun wachtwoorden door de centrale opslag van Lastpass makkelijker kunnen worden gevonden, maar dankzij de zware encryptie van de service is de kans miniscuul dat je wachtwoord wordt geraden.” Door het gebruik van de apps en de browserextensie, kun je random gegenereerde wachtwoorden gebruiken voor elk account, ideaal.

Ghostpress
Een keylogger is een recorder die alle toetsaanslagen en muisbewegingen registreert. Hackers hebben met keyloggers toegang tot je mail, browsers en al je berichten. Gelukkig bestaat er zoiets als Ghostpress. Deze tool verbergt je toetsaanslagen voor anderen.

‘Als je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk, kun je worden afgeluisterd’

Openbare wifi
Als je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk kun je worden afgeluisterd en kan informatie onderschept worden die van en naar een apparaat wordt gestuurd. Dus ook de inloggegevens van online bankieren. Maak daarom nooit gebruik van een wifi-netwerk waarop geen beveiligingssleutel is aangebracht of überhaupt van netwerken waarvan je niet zeker weet door wie ze beheerd worden.

‘Ben je je ervan bewust dat jouw locatie door Snapchat constant voor al je vrienden zichtbaar is?’

Digitale sporen
Chris drukt medestudenten ook op het hart om privacybewuster te worden. “Wil je bijvoorbeeld wel dat het Facebookalbum ‘uploads vanaf je telefoon’ zichtbaar is voor ‘vrienden van vrienden’ en dus misschien je nieuwe baas? Is het verstandig om je Instagramfoto’s met iedereen te delen? En ben je je ervan bewust dat jouw locatie door Snapchat constant voor al je vrienden zichtbaar is? Denk na over de digitale sporen die je achterlaat.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?