Terug naar overzicht

Van ghosting tot micro-cheating: de ultieme dating-woordenlijst

Ghosting, catfishing, stashing, het zijn maar een paar voorbeelden van hippe terminologie die je in de date-jungle om de oren vliegen. Punt zet de belangrijkste termen op een rijtje, voor als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Breadcrumbing
Je prins op het witte paard voert je broodkruimeltjes. Je krijgt kortom nét genoeg aandacht om geen hoop te verliezen, maar te weinig om echt vertrouwen te hebben.

A:”Hij stuurt me wel berichtjes, maar als het erop aankomt kan ‘ie nooit afspreken.”
B: “Hij is je aan het breadcrumben, dat is toch duidelijk?”

Catfishing
Waarschijnlijk een van de bekendste termen binnen de huidige datecultuur. Iemand doet zich op zijn of haar dateprofiel voor als iemand anders. Jij denkt dat hij een mannelijk model is die bijklust als tekstschrijver en rouwt om zijn overleden lievelingskonijn. Maar helaas, te mooi om waar te zijn. Kortom: de persoon met wie je aan het chatten bent op Tinder is niet wie hij of zij beweert te zijn.

“Ik had gisteren afgesproken met een super knappe dokter, maar het bleek een catfish te zijn. Ze leek totaal niet op de foto’s en ze was geen arts.”

Exclusief
Daten in tijden van Tinder, Happn en social media houdt ook in dat je eerst je kansen mag spreiden door met verschillende singles contact te hebben. Wanneer het punt komt waarop je allebei denkt dat je ervoor wilt gaan, noem je dat exclusief.

A: “Zijn jij en die kerel van dat feestje eigenlijk nog aan het daten?”
B: “Jazeker, we hebben gisteren afgesproken dat we exclusief zijn, dus het is serieus!”

Friends with benefits
Jullie zijn vrienden en jullie seksen ook met elkaar. Vrienden met (seksuele) voordelen dus.

A: “Peter en Joost brengen super veel tijd met elkaar door, volgens mij speelt er iets tussen die twee.”
B: “Ze hebben geen relatie en vinden elkaar ook niet op die manier leuk. Volgens mij zijn het gewoon friends with benefits.”

Micro-cheating
Een nieuwe vorm van vreemdgaan, waarbij je niet écht over de schreef gaat, maar je wel emotioneel aan iemand anders bindt. Denk hierbij aan het appen met een ander, maar ook tegen mensen zeggen dat je vrijgezel bent terwijl je verkering hebt.

“Ik hoorde je vriendje gisteren in de kroeg zeggen dat hij vrijgezel is. Volgens mij is hij aan het micro-cheaten, meid.”

Pandapunten
Dit fenomeen is helemaal ingeburgerd. Pandapunten geven aan hoelang iemand geen seks heeft gehad. De waarde is volgens de website (geen grap, het bestaat echt) afhankelijk van de status van de persoon in kwestie. Voor studenten staat één pandapunt gelijk aan één week zonder seks. Waar komt de naam vandaan? De reuzenpanda is de meest zeldzame beer en heeft weinig seksuele lust. Met geluk paren panda’s ééns per twee jaar.

A: “Hij heeft nooit one night stands en ook nooit een scharrel gehad.”
B: “Wow, dan heeft hij zeker heel veel pandapunten!”

Prelatie
De fase tussen onschuldig flirten en een serieuze relatie. Je bent allebei serieus geïnteresseerd, maar het is nog niet officieel, omdat je het bijvoorbeeld nog niet durft te benoemen.

“We gingen gisteren samen naar een feestje en het was zo gezellig! Onze prelatie is echt aan het opbloeien.”

Scharrel (kwarrel en twarrel)
Volgens de Van Dale houdt ‘aan de scharrel’ zijn in dat je losse verkering hebt. Je kent het ongetwijfeld en hebt er misschien zelfs ervaring mee. Wanneer jullie seksrelatie potentie heeft tot meer, spreek je van een kwarrel: een kwalitatieve scharrel. Dan is er ook nog het minder bekende twarrel: een twijfelachtige scharrel, waarbij totaal nog niet duidelijk is wat je van elkaar bent. Logisch toch?

A: “Zijn jullie aan het scharrelen of is ze een kwarrel?”
B: “Eerder een twarrel, we zijn nog niet met elkaar naar bed geweest, dus het is me nog niet duidelijk.”

Sexting
Het delen van pikante foto’s of berichtjes met je smartphone.

A: “Hij gaat een halfjaar naar Guatemala. Hoe moet ik dat volhouden?”
B: “Ach, jullie kunnen ook aan sexting doen. Dat maakt het vast dragelijker.”

Stashing
Deze term dook vooral in 2017 vaak op. Je laat de persoon met wie je aan het daten bent niet toe in je sociale kring. Om ontmoetingen met je ouders of vrienden te voorkomen, gebruik je smoesjes. Niet cool. Stashing is Engels voor het bewaren of opbergen van iets.

A: “Hey, heb je haar ouders eigenlijk al ontmoet? Jullie zijn nu al maanden samen”
B: “Nee man, ik denk dat ze me aan het stashen is. We hebben ook geen foto’s samen en als ze met iemand uit haar sociale kring belt, zegt ze nooit dat ze met mij is.”

Submarining / zombieing
Is hij geëmigreerd of gestorven? Je weet het niet, maar na máánden radiostilte krijg je opeens een berichtje van hem. Alsof ‘ie opstaat uit de dood. ‘Wanneer doen we een drankje?’ Vraagt hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is om na een halfjaar opeens van je te laten horen. Dit wordt zowel submarining  als zombieing genoemd.

A: “Ik was zijn bestaan alweer vergeten, maar opeens kreeg ik een berichtje van Daan.”
B: “Jezus wat een submariner, ik zou ‘m negeren.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?