Terug naar overzicht

Nieuwe Gilde: een plek waar opleidingen samenkomen en gave producties ontstaan

Een nieuw concept moet studenten ideeën laten ontwikkelen met elkaars hulp. Die kunnen ze vervolgens pitchen voor mensen uit het werkveld. Vijf studenten Communication and Multimedia Design (CMD) in Den Bosch bedachten Nieuwe Gilde.

Nick Fuhren, Kim Veenstra en Yessica Mans zijn drie van de vijf derdejaarsstudenten CMD die op het idee kwamen voor het schoolproject. De opdrachtgever met wie zij werken, is binnen dit project op zoek naar innovatie. We hebben gekeken naar wat studenten belangrijk vinden en we kwamen uit op Nieuwe Gilde”, vertelt Yessica. “Een plek waar studenten ideeën delen, waar samenwerkingsverbanden tussen opleidingen ontstaan en waar er contact is met het werkveld.”

Contact tussen opleidingen
Vroeger was Den Bosch een handelsstad. De vakbonden van toen hadden een ‘Gilde’, dat was een beroepsgeheim binnen hun vakgebied. “Dit geheim houden, willen wij dus niet. Met het idee van Nieuwe Gilde willen we studenten van verschillende opleidingen dichter bij elkaar brengen. We kunnen veel leren en gebruik maken van elkaar”, zegt Kim.

“Vaak wordt er met projecten die zijn afgesloten niks meer gedaan. Wij willen een plek hebben waar deze projecten doorgezet worden”, vertelt Nick. De vijf studenten vinden dat contact tussen opleidingen enorm belangrijk en kwamen daarom al snel met dit concept.

“Op de plek kun je de specialismen van verschillende opleidingen en studenten gebruiken om een product of een idee verder uit te werken. Het schoolaspect is natuurlijk een belangrijk punt. Het moet een plek zijn waar je hard aan de projecten kunt werken. Maar dat is het niet alleen. Het moet daarnaast ook een ontspannen en informele sfeer zijn.”

Open-minded
Kim: “De opdrachtgever heeft een open ruimte, vlakbij de Onderwijsboulevard in gedachte. Het concept is nog maar in ontwikkeling, wat de opdrachtgever hier uiteindelijk mee gaat doen blijft de vraag. We hopen veel aanmeldingen te krijgen.”

Ondanks de vraag of de studenten het idee doorzetten na het project, zijn de reacties positief. “Vooral CMD’ers reageren enthousiast. Maar we zijn dus erg benieuwd naar de reacties van andere opleidingen. Het is moeilijk om die studenten te bereiken. We zijn nu met de hulp van docenten ons concept aan het verspreiden”, laat Nick weten.

Ze zien het alledrie in ieder geval helemaal zitten. “Je kunt met zo’n plek echt een netwerk opbouwen. Voor studenten is het idee goed, omdat ze in contact komen met het werkveld. Maar ook opdrachtgevers hebben er veel aan. Jongeren hebben toch een nieuwe en frisse kijk op dingen. Dat kan heel waardevol zijn voor de bedrijven”, vertelt Kim.

Als je meer informatie over Nieuwe Gilde wil, kun je ze volgen op Instagram en Facebook @nieuwegilde

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?